Microneedling sau mezoterapiea cu ace este o tehnica terapeutica sigura, eficienta, minim invaziva si relativ simplu de realizat.
De ce avem nevoie pentru a realiza tratamentul de microneedling?
– in primul rand trebuie ca operatorul sa aibe pacurs un curs de specializare in mezoterapia prin microneedling. https://www.cursuri-estetica.ro/curs/mesoterapie-microneedling/
– un aparat de microneedling pe care il gasim sub diferite denumiti: Derma Pen, Mezo Pen, MTS Pen, Microneedling Pen, Dr. Pen, dermaroller etc. https://www.semi-permanent.ro/optionale-ro/mezoterapie/stilouri/
– varfuri sau ace ce se ataseaza dipozitivului automat de microneedling. Acele pot fi microace sau nanoace, functie de numarul de pinuri si dimeniune. https://www.semi-permanent.ro/optionale-ro/mezoterapie/ace/
– seruri speciale pentru tratamentul de mezoterapie si concepute special pentru diferite inconveniente ce le inregistram la nivelul pielii sau afectiunile pe care dorim sa le tratam: acid hialuronic, colagen, anti-pete, anti-imbatranire, ani-acnee, stopare par, crestere par, etc. https://www.semi-permanent.ro/optionale-ro/mezoterapie/solutii/
– optional- crema anestezica pentru aplicare locala inainte de inceperea tratamenului. https://www.semi-permanent.ro/consumabile/anestezici-ro/crema-ro/
– ideal- masca calmanta & hidratanta ce se foloseste la finalul tratamentului. https://www.semi-permanent.ro/consumabile/inainte-and-dupa/masti/
– optional/ ideal pentru tenurile sensibile sau problematice- terapie cu lumina: lampa LED sau fototratament cu IPL pentru calmare si regenerare rapida.
-obligatoriu- crema protectie solara SPF mare in situatia in care tratamentul este efectuat facial sau pe o zona ce vine in contact cu soarele si nu poate fi ferita de actiunea directa a soarelui.
Rolul si avantajele mezoterapiei.
Mezoterapia microneedling a fost initial introdusa in domeniul de infrumusetare ca terapie de inductie a colagenului pentru cicatricile faciale si intinerirea pielii, iar acum este utilizata pentru o gama foarte larga de indicatii, inclusiv cicatrice acneice, acnee, cicatrice post-traumatice/ arsura, alopecie, intinerire a pielii, vergeturi si mult mai mult.
In plus, in ultimii 10 ani, multe inovatii au fost facute instrumentului initial care a fost folosit pentru microneedling avand in momentul de fata dispozitive cu adevarat profesioniste, sigure, silentioase, fiabile, avand posibilitatea sa folosim ace de diferite forme si dimensiuni, setari diverse pentru ca acele sa penetreze tesutul la diferite adancimi, cu diferite viteze de actiunie, aceste lucruri permitand specialistului in microneedling sa personalizeze tratamentul functie de zona de lucru si tipul de piele. Mezoterapie poate fi chiar combinata cu alte tehnici cosmetice pentru a oferi rezultate cat mai bune. In special, este o tehnica foarte sigura chiar si pentru tipurile de piele inchisa la culoare, unde riscul de pigmentare postinflamatorie este foarte mare, cu alte tehnici care actioneaza la nivelul epidermei.
Microneedlingul este o procedura relativ noua, minim invaziva care implica micro-perforarea superficiala si controlata a pielii prin intermediul unor microace fine. Pe parcursul unei perioade scurte de timp, mezoterapia cu Derma Pen a castigat popularitate prin acceptare in masa, atat in randul clientilor dar si a specialistilor ce lucreaza in domeniul infrumusetarii, deoarece prezinta numeroase avantaje:
– pentru tehniciant- este o tehnica relativ simpla daca cunosti si respecti elementele fundamentale ale tratamentului si protocolul corect de lucru.
– pentru client- este o procedura sigura, fara riscuri sau reactii adverse majore ce nu necesita un timp de repaos din activitatea zilnica.
– pentru tehnician- este o procedura avantajoasa financiar, ce necesita un timp rezonabil de lucru si nu foarte multe consumabile.
– pentru client- este o procedura ieftina daca ne raportam la alte variante de infrumusetare mult mai costisitoare iar rezultatele pot fi comparabile chiar si cu cele obtinute prin interventii medical estetice.
– pentru tehnician & client- este o procedura eficienta cu rezultate observabile inca dupa prima sedinta de tratament, rezultatele fiind cumulative de la sedinta la sedinta si mentinute in timp.
Mezoterapia realizata acasa cu dermaroller.
Dermarollerul standard ‘frendly use & home use’ este un dispozitiv relativ simplu, cu un maner si cu un cilindru in forma de tambur, de diferite dimensiuni, cu un numar variabil de pinuri fine, de obicei 0,5– max 3 mm lungime. Rularea cu un dermaroller standard cu un tambur de 2×2 cm care conține 192 ace cu lungimea de 2 mm si diametrul de 0,07 mm pe o suprafata a pielii de 15 ori, rezulta aproximativ 250 micro punctii (micro canale) pe cm patrat si o adancime de perforare pana la dermul papilar, fara a deteriora semnificativ epiderma.
Dermarollerul de mezoterapie pentru acasa este utilizat pentru reducerea dimensiunii porilor, a liniilor fine si a productiei de sebum, precum si pentru livrarea transdermica de serumuri. Dermarollerul poate fi folosit de 2-3 ori pe saptamana. Dupa utilizare, dermarollerul trebuie curatate in apa fierbinte si dezinfectat.
Mezoterapia realizata in mediu profesionist de catre specialsiti in microneedling.
Un simplu dermaroller a evoluat in ultimul deceniu. Piata actuala este in plina expansiune cu o gama variata de dispozitive automatizate.
Dermapenul sau mezopenul sunt denumirile cele mai cunsocute si folosite pentru aparatul cu care se realizeaza tratamentul de microneedling. Dermapenul este un dispozitiv automat de microneedling care arata ca un stilou. Acest dispozitiv ergonomic foloseste ace de unica folosinta si ghidaje (setari) pentru a regla adancimea de penetrare a tesutului pentru refacerea mecanica fractionata. Aparatul functioneaza pe baza de baterie reincarcabila pentru a actiona viteze diferite de vibrare (400- 700 de vibratii/ min). Are avantajul de a fi folosit la diferiti pacienti, deoarece ace sunt de unica folosinta, in conditii de siguranta si protectie, deoarece varfurile acului sunt capsulate si ascunse putand fi folosite si pentru a trata zone inguste, cum ar fi nasul, in jurul ochilor si buzelor, fara riscul de a deteriora zona alaturata.
Cel mai important aspect al dermapenului este este diversitatea acului, prin lungime, numar de pinuri si diametru. Adancimea de perforare a tesutului pentru un pacient depinde de tipul de tratament cu microneedling si zona lucrata. Pentru tratarea si prevenirea acneei si a altor cicatrici, se foloseste de obicei o lungime a acului de 1,5-2 mm. Atunci cand microneedlingul este utilizat ca o procedura pentru tratarea imbatranirii pielii si a ridurilor, lungimea acului este de 0,5 mm sau 1,0 mm. Cand se lucreaza la o adancime de pana la 0,5 mm, procedura este in esenta nedureroasa, iar perceptia durerii creste pe masura ce adancimea penetrarii acului creste, dar depinde si de grosimea epidermei si dermului pielii.
Intervalul de timp minim intre 2 sedinte de microneedling depinde de indicatia pentru care se face procedura, precum si de lungimea acului/ adancimea la care s-a lucrat. Cu cat s-a lucrat la o adancine mai mare, cu atat ar trebui sa fie mai mare si intervalul dintre 2 sedinte de microneedling (pentru 1,5 mm adancime, trebuie sa existe cel putin 3 saptamani intre doua proceduri).
Dermapenurile cu LED au fost lansate recent. Acestea includ si lumina LED si au fost gandite pentru a combate ridurile si cicatrizarea. Insa, aceste dispozitive nu au fost inca explorate suficient la nivel de studiu de caz si nu sunt disponibile date oficiale cu privire la eficacitatea reala a acestora.
Principiul si mecanismul de actiune a dispozitivelor de microneedling.
Micropunctiile sunt create folosind ace de dimensiuni microscopice care produc o vatamare controlata a pielii, fara a deteriora efectiv epiderma. Aceste micropunctii pot sa induca la o sangerare minima superficiala ceea ce determina o vindecare a microleziunilor prin eliberarea si activarea diversilor factori de crestere, cum ar fi factorul de crestere derivat de trombocite (PGF), transformarea factorului de creștere alfa si beta (TGF-α și TGF-β), proteina activatoare a tesutului conjunctiv, factorul de crestere a tesutului conjunctiv si factorul de crestere a fibroblastului (FGF). De asemenea, acele dezmembreaza fibrele intarite vechi cicatrizate si permit tesutului sa se revascularizeze. Neovascularizarea si neocolageneza sunt initiate prin migrarea si proliferarea fibroblastelor si stabilirea matricei intercelulare. O matrice de fibronectina se formeaza dupa 5 zile de la vatamare si determina depunerea de colagen, ceea ce duce la intarirea pielii persistand timp de 5–7 ani in forma de colagen III.
Deci, mai pe intelesul tuturor, terapia prin mezoterapia cu microace declanseaza o activitate celulara crescuta si eliberarea de proteine, potasiu și factori de crestere din celule in exterior ceea ce duce la migrarea fibroblastelor la locul microleziunii si, prin urmare, la inducerea colagenului. Astfel, acele nu creeaza o leziune, o rana intr-un sens real, ci mai degraba celulele corpului sunt pacalite sa creada ca vatamarea s-a produs determinand organizmul sa declanseze procesul natural de vindecare si regenerare, rezultatul fiind vizibil prin imbunatatirea aspectului pielii.
Microneedling intensifica administrarea de diferite serumuri peste bariera pielii, deoarece ocoleste stratul cornos si depune substanta activa direct pana la dermul vascularizat. In plus, elimina celulele moarte de la suprafata pielii si reziduurile de sebum.
Prin urmare, aceasta procedura extrapoleaza propria fiziologie a organismului de vindecare a ranilor, iar noua depunere de colagen are drept consecinta strangerea pielii si umplerea ridurilor sau chiar a cicatricilor atrofice cu un rezultat estetic mult imbunatatit.
Contraindicatii.
- Acnee activa
- Herpes sau orice alta infectie locala, precum negi
- Boala cronica moderata pana la severa, cum ar fi eczema si psoriazisul
- Pacienti pe terapie anticoagulanta
- Tendinta de vindecare keloida extrema
Posibile reactii adverse.
Anumite reactii adverse sunt cunoscute si in cazul procedurii de microneedling, cele comune fiind eritemul si iritarea, care de obicei se incadreaza in cateva ore. Alte reactii posibile sunt hiperpigmentarea post-inflamatorie, agravarea acneei si reactivarea herpesului, hipersensibilitate sistemica, infecții locale in urma utilizarii unui instrument nonsteril. Dermatita de contact alergica la materialele utilizate la fabricarea acelor au fost, de asemenea, observate.