Blog

Parametrii optimi pentru epilarea definitiva laser

Laserele cu diode sunt confirmate ca fiind cele mai eficiente surse de energie luminoasa disponibile si sunt deosebit de potrivite pentru epilare definitiva. Laserul cu dioda ofera impulsuri pulsate de mare putere, in combinatie cu un sistem de racire potrivita a pielii, ce vizeaza foliculii de par pigmentati adanc in interiorul dermului.

Tratamentul de epilare definitiva laser se bazeaza pe principiul fototermolizei selective, ceea ce presupune emisia de lumina la o anumita intensitate energetica, intr-un numar de impulsuri si cu o durata a fiecarui impuls de lumina la valori adecvate pentru a se realiza absorbtia selectiva a energiei luminoasa de catre melanina din foliculii de par fara a infuenta negativ tesutul inconjurator, in felul acesta protejandu-se pielea.

Exista doua tinte anatomice importante pentru inactivarea foliculilor de par prin tratamentul de fotoepilare definitiva:
1) celulele stem din zona bulb a ceea ce reprezinta structura canalului pilo-sebaceu, zona ce este situata la 1 mm sub suprafata pielii;


2) celulele stem din papila dermica situata in partea cea mai adanca a foliculul, celule care variaza in functie de ciclul de crestere a parului.

Cercetare si utilizare clinica extinsa a laserelor diode pentru epilarea definitiva au identificat parametri importanti pentru optimizarea eficacitatii si sigurantei tratamentului de epilare definitiva cu laser:

Lungimea de unda

Majoritatea sistemelor laser de eliminare a parului sunt concepute pentru a indeparta parul nedorit prin fototermoliza selectiva. Acest proces implica absorbtia selectiva a unui impuls intens de lumina de o anumita lungime de una care:

  • 1) este preferential absorbita de foliculii de par, dar nu si de tesutul inconjurator.

  • 2) patrunde adanc in piele astfel incat sa atinga tintele importante pentru inactivarea foliculilor de par.

In epilarea definitiva cu laser cel mai important si dominant absorbant este melanina. Pentru toate culorile de par, cu exceptia parului alb, exista melanina in epiteliul folicular si matrice pentru a actiona ca si cromofor (pigment de culoare) pentru a se realiza absorbtia luminii in folicul. Energia laser este absorbita selectiv de melanina si provoaca daune termice asupra tijei firului de par si foliculul firului de par. Cresterea parului este incetinita si stopata pe termen lung datorita deteriorarii termice selective a foliculului pilos prin livrarea unei energii cu o fluenta (densitate de enegie- J/ cm2) corespunzatoare lungimii de unda la care functioneaza echipamentul laser. Lungimea de unda ideala a laserului pentru epilare definitiva este puternic absorbita de melanina din firul de par, dar nu si de tesutul inconjurator (piele) si ajunge adanc in derm la papila dermica. Lungimile de unda cuprinse intre aproximativ 700 si 1000 nm se potrivesc cu aceste criterii, idealul in epilare definitiva fiind laserele diode 808 nm sau in trei lungimi de unda 755/ 808/ 1064 nm.

Latimea impulsului (Pulse Width)

Latimea pulsului este timpul in care se emite impulsul de lumina si este un parametru foarte important pentru ca parul sa fie eficient eliminat cu tehnologia laser fara a crea leziuni epidermice. Pentru indepartarea eficienta a parului, durata optima a pulsului de lumina este aproximativ egala cu timpul de relaxare termica (TRT) al foliculului pilos.

TRT este definit ca timpul necesar pentru ca un obiect sa se raceasca pana la jumatate din temperatura obtinuta imediat dupa expunerea la energia luminoasa sau altfel spus, tinta vizata- parul in cazul epilarii definitive- sa consume eficient minim 50% din energia laser livrata. Pentru parul uman, TRT variaza de la aproximativ 10 la 100 de milisecunde. Impulsurile laser mult mai scurte decat valoarea TRT determina o incalzire insuficienta a structurilor tinta (bulb si papila). Impulsurile de lumina mari, mult mai mari decat TRT, pot provoca deteriorarea neselectiva a tintei, afectand astfel si pielea din jur deoarece TRT-ul pentru piele este mult mai mic decat valoarea pentru firul de par (TRT pentru  piele este de 3-10 ms). Laserul cu dioda pulsata a fost conceput special pentru a produce latimi de puls care se potrivesc cu TRT-ul parului.

Fluenta (J/ cm2)

Studiile de specialitate au aratat ca tratamente de epilare definitiva cu laser folosind cea mai mare fluenta tolerabila, produce rezultate mai bune de eliminare a parului. Insa, riscul de efecte secundare creste odata cu fluenta. Pentru setarea fluentei se tine cont de tipul de piele al pacientului.

Racirea

Chiar laserele cu emisie de lumina cu particularitate caracteristica perfecta pentru melanina poate provoca deteriorarea pielea care inconjoară foliculii de par deoarece epiderma contine si ea melanina.
Prin urmare, este imperativ folositea unui echipament laser cu o strategie de racire a epidermei avansata si performanta, in timp ce se elibereaza si se livreaza suficienta energie laser pentru a deteriora foliculii de par. Cea mai eficienta metoda de racire disponibila este racirea activa. Cand pielea intra in contact cu un obiect rece cum este safirul capatului de tratament, caldura se elibereaza din epiderma. Obiectivele importante pentru indepartarea parului sunt la cel putin 1 mm sub suprafata pielii. Cand pielea este racita activ timp de 0,2-1 secunde, aceste tinte vizate de energia laser raman incalzite, in timp ce temperatura epidermica scade.
Temperaturile epidermice mai mici de aproximativ -10 ° C provoaca leziuni prin inghetarea tisulara. Clinic, este important racirea pielii inainte, in timpul si dupa emisia pulsul energetic laser pentru maxima protectie epidermica si pentru confortul pacientului. Racirea rapida necesita un contact bun intre capatul de tratament si zona de lucru inclusiv prin intermediul unei substante de racire si conductoare (gel ecografic). In ceea ce priveste capatul de tratament, safirul este ideal ca si material conductor si de racire termica.

Numarul de tratamente

Eliminarea partiala si posibil temporara, aspect ce tine de fazele de crestere a firelor de par lucru care il explicam in cadrul cursului, se realizeaza si se constata chiar si dupa numai o singura sedinta de tratament. Insa, procentul semnificativ de reducere permanenta a parului variaza de la pacient la pacient, procent ce creste odata cu fluenta utilizata in cadrul sedintelor de tratament. Majoritatea pacientilor necesita de obicei o medie de 6 sedinte de tratament, pentru a obtine un rezultat complet si permanent de reducere pilozitate. Insa, de retinut este faptul ca in studiile realizate aprox. 90% dintre pacienti au obtinut o reducere de par semnificativa in proportie de 80-85 %, Diferenta de 10% dintre participantii la studiu au ramas cu un procent de 20-15 % de fire subtiri, deschise la culoare, rare.

Sunati ACUM!