Acneea este o problema cutanata cronica si recurenta, care este frecventa in randul adolescentilor din cauza modificarilor hormonale din perioada pubertatii.
Cu toate acestea, acneea se poate dezvolta ulterior si la varsta adulta, chiar daca persoana adulta nu a experimentat-o la o varstă mai mica.
Pe scurt, acneea apare atunci cand foliculii si porii se infunda cu ulei seboreic si celulele deshidratate (moarte) ale pielii, fapt ce determina dezvoltarea infectiei si aparitia pustulelor.
Acneea nu este considerata neaparat o problema periculoasa a pielii, dar poate lasa cicatrici permanente pe suprafata pielii.
Avand doar cateva pete rosii, puncte negre si albe pe piele inseamna ca persoana sufera de acnee usoara. Suprafata pielii acoperita cu numeroase pustule arata severitatea acneei, care poate duce la chisturi adanci, umflate si pline de infectie (puroi). Acneea usoara poate fi vindecata intr-un timp scurt, pe cand acneea severa poate fi adesea dureroasa si poate deveni destul de problematica pe termen lung.
Exista multe cauze pentru aparitia si dezvoltarea acneei. Unele dintre acestea sunt:
- Ereditare: majoritatea oamenilor suferă de acnee din cauze genetice.
- Utilizarea excesiva a machiajului pe baza de ulei: porii se infunda folosind machiaj pe baza de ulei si cauzeaza aparitia acneei.
- Conditii medicale: formarea acneei la femei este simptomul sindromului ovarelor polichistice. Femeile insarcinate sau in perioada posnatala pot experimenta acneea.
- Tulburari periodice: acneea poate aparea la femei in perioada menstruala.
In zilele noastre, in cabinetele de estetica si cosmetica faciala, sunt disponibile o multime de tratamente pentru tratarea acneei. Peelingul cu acid salicilic si tratamentul de control al acneei cu IPL (fototratament cu lumina intens pulsata) sunt doua dintre cele mai comune si eficiente proceduri folosite pentru a trata acneea si a vindeca pete si cicatricele postacnee.
Haideti sa le parcurgem separat si sa aflam cum functioneaza aceste doua tratamente. Incepem cu fototratamentul IPL antiacnee.
Ce este tratamentul IPL?
IPL este terminologia prescurtata de la ‘Intense Pulse Light’, ceea ce inseamna lumina intensa pulsata emisa de echipamente special concepute domeniului cosmetic (https://www.lortec-medical.ro/ipl-c-17.html)
Tratamentul IPL este o procedura pur cosmetica si non-invaziva, cu o plaja larga de aplicabilitate, folosita pentru a trata diverse probleme ale pielii precum acneea, petele solare sau de varsta, ridurile, pistruii, vergeturile in faza incipienta si afectiunile ce tin de dilatarea vaselor capilare (vase ‘sparte’, rozacee, cuperoza), rejuvenare.
Tehnologia IPL, sau chiar LASER ori alte terapii ce functioneaza pe baza de lumina, sunt considerate tratamente perfecte pentru tratarea acneei si tratamente de preventie anti-acnee. Insa, chiar si in mainile calificate ale unui dermatolog, utilizarea unui fascicul de lumina este noninvaziv, iar rezultatele pot fi mai putin previzibile. Totusi, tratamentul acneei cu IPL este eficient pentru combaterea afectiunii, este un tratament bine tolerat de client, fara perioada de recuperare, cu rezultate cumulative de la sedinta la sedinta.
Informatii generale despre tratamentul acneei cu IPL
- Majoritatea oamenilor vad rezultate clare si satisfacatoare.
Conform mai multor studii, s-a stabilit ca tratamentul cu IPL este eficient pentru tratarea acneei. Acest tip de tratament poate functiona singur sau, pentru cazurile avansate, dermatologul sau esteticianul poate recomanda utilizarea unui tratament combinat pentru tratarea acneei, cum ar fi tratamentul medicamentos impreuna cu terapia cu lumina intensa, pentru a obtine rezultate mai bune.
- Rezultatele variaza de la o persoana la alta.
Cu toate argumentele pro fototratament antiacnee IPL, expertii nu stabilit o formula exacta pentru a garanta rezultatele in urma aplicarii acestui tratament, indiferent de conditia medicala a clientului.
Majoritatea pacientilor au nevoie de mai multe sedinte de tratament pentru a obține rezultatul dorit.
- Este nevoie de timp si rabdare pentru a vedea rezultatele reale a fototerapiei IPL.
Mai multe studii efectuate pentru tratamentul cu IPL au aratat ca pacientii vor vedea cele mai bune rezultate dupa cateva saptamani de la ultima sesiune a tratamentului. Pe baza studiilor de specialitate, cercetatorii au descoperit ca pacientii tratati cu terapia fotodinamica au avut o reducere cu 50% a petelor dupa o luna de la ultimul tratament iar la trei luni de la ultimul tratament, a fost vizibila reducerea cu 72% a petelor.
- Pot fi necesare si chiar se recomanda sedintele de intretinere.
In mare parte, rezultatele obtinute prin tratamentele pe baza de lumina sunt de lunga durata. Cu toate acestea, se recomanda tratamentele de control efectuate o data, de doua ori sau de trei ori pe an pentru a mentine rezultatele obtinute.
- Tratamentul IPL este noninvaziv. Insa, ca orice tratament sunt posibile si reactii adverse.
Roseata (eritem), umflarea (edem) sunt reacțiile adverse comune, si rareori invinetirea (echimoza), reactii pe care le poate experimenta pacientul dupa tratamentul cu IPL. Toate aceste simptome sunt de obicei usoare pana la moderate, si vor disparea in cateva ore sau pana a doua zi.
Unele alte reactii adverse, cum ar fi blisterele, microarsurile, microcicatrizarea si hipo- sau hiper pigmentarea (modificarea culorii pielii) sunt rare, insa pot fi posibile. Parcurgerea tratamentului cu acnee IPL la un specialist avizat- cosmetician sau dermatolog certificat si cu experienta, minimizeaza riscul de reactii adverse.
- Urmati cu atentie instructiunile specialistului!
Specilaistul in cosmetica cu specializare in fototratamente ofera cateva recomandari inainte si dupa tratament. Pacientul trebuie sa urmeze aceste instructiuni pentru a evita efectele secundare si pentru a obtine cele mai bune rezultate. De exemplu, dupa fototratamentele IPL conditia impusa este ca pacientul sa evite total expunerea la soare in urmatoarele 48 de ore. Aveti de asemenea nevoie de o ingrijire specifica a pielii dupa fototratamentul antiacnee: ingrijirea blanda a pielii predispuse la acnee este recomandata pentru a preveni aparitia de noi erupti si pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Alte tipuri de fototerapii (lumina) utilizate pentru tratarea acneei.
Lumina Infrarosie (IR): este un tip de tratament cu lumina din spectrul luminii din infrarosu folosit pentru tratarea cosurilor, inclusiv a celor care se dezvolta pe corpul uman (spate, piept, brate, etc). Lumina infrarosie nu poate trata insa nodulii, chisturile acneice, punctele negre si punctele albe.
Lampa sau masca LED (Lumina albastra, rosie, verde, galbena sau combinarea dintre aceste culori): aceste dispozitive sunt eficiente împotriva cosurilor, dar nu pot trata punctele negre, punctele albe, nodulii acneice si chisturile.
- Rosu: regenereaza celulele, stimuleaza circulatia sangelui, imbunatateste leziunile acneice, trateaza dermatita alergica, imbunatateste eficienta energetica, promoveaza producerea colagenului, reduce ridurile, relaxeaza pielea si ajuta la absorbtia profunda a produselor aplicate in tratamentul cosmetic.
- Galben: imbunatateste microcurculatia sangelui, ajuta la estomparea pigmentarilor, la o mai buna functionare a sistemului limfatic, imbunatateste elasticitatea pielii si reduce petele rosiatice ale pielii.
- Verde: reduce eficient melanina din celule, formarea pigmentatiilor, regleaza functia glandelor pielii, poate fi aplicata pe pielea sensibila.
- Albastru: are un efect antibacterian, de curatare a pielii, activeaza celulele, ajuta la vindecarea leziunilor, promoveaza compozitia de proteina-oseina, sterilizeaza pielea acneica, inhiba glanda sebacee si previne dezvoltarea infectiilor.
- Rosu + Galben (Portocaliu): ajuta la o stare de spirit mai buna si regenereaza pielea, activand tesutul celular si metabolismul. Este asociata cu extrovertismul, pastrand melancolia la limita si oferindu-ne o putere spirituala. Ajuta la ameliorarea pigmentarilor si estomparea cicatricilor fine.
- Rosu + Verde (Portocaliu rosiatic): amelioreaza culoarea galbuie a pielii, ridurile, pielea predispusa la acnee prematura. Accelereaza functia de circulatie a sangelui, promoveaza activarea tesutului pielii, imbunatateste conditia tenul gras.
- Rosu + Albastru (Rosu purpuriu): combina eficacitatea ambelor lumini. Este foarte buna in tratarea acneei si a cicatricilor acneice.
- Galben + Verde (Verde deschis): are un efect de drenaj limfatic, ajuta la reinnoirea pielii, reduce ridurile fine.
- Galben + Albastru (Galben verzui): este benefic echilibrului corporal, ajuta digestia si are un efect sedativ.
- Albastru + Verde (Turcoaz): aceasta combinatie de culori are un efect calmant. Protejeaza pielea, calmeaza, elibereaza stresul si vindeca arsurile solare.
Terapia fotopneumatica: cu un astfel de echipament, o combinație de IPL cu un vacum bland, terapia este utilizata pentru a trata punctele albe, punctele negre si unele cosuri, eliminand excesul de ulei si celulele moarte ale pielii din porii infundati. Acest tratament nu este eficient impotriva chisturilor acneice si a nodulilor.
Terapie fotodinamica (PDT): in timpul terapiei fotodinamice, se aplică o solutie pe pielea predispusa la acnee pentru a o face mai sensibila si susceptibila la lumina. In functie de starea pielii clientului, solutia este lasata pe fata timp de 15 minute pana la 3 ore. Dupa trecerea timpului recomandat, expertul foloseste un dispozitiv ce emite lumina albastra sau rosie ori chiar echipament IPL pentru tratarea pielii. Terapia PDT este considerată un tratament eficient pentru acneea chistica, pentru a vindeca acneea severa si chisturile acneice.
Dispozitivele folosite la domiciliu: Unele dispozitive cu lumina pot fi utilizate si la domiciliu. Aceste dispozitive sunt mai putin puternice decat dispozitivele profesionale utilizate de un cosmetician sau un dermatolog. Dar, asa cum am mentionat mai sus, dispozitivele cu lumina LED pot trata doar cosurile. Daca doriti sa obtineti cele mai bune rezultate, atunci este recomandat sa utilizati dispozitivele ”friendly use/ home use” chiar si de doua ori pe zi, cu un timp de expunere de 30-60 de minute pentru intregul proces, timp de 4 pana la 5 saptamani.