Blog

Epilarea LASER- Intrebari si Raspunsuri

  • Este epilarea cu laser sigura? Va cauza altor functii ale pielii? Va influenta transpiratia?

Tratamentul de epilare cu diode 808nm este foarte sigur. Laserul functioneaza numai pe tesuturi tinta specifice. Glandele sebacee si glandele sudoripare nu contin melanina. Deoarece nu au cum sa absoarba energia laserului, ele raman intacte si tratamentul laser nu va determina blocarea glandelor sudoripare. Laserul diode nu modifica si nu provoaca mirosul corpului.

Din categoria ‘stiati ca‘:

Transpiratia are rolul de a elimina caldura excesiva si de a raci organismul, mentinand constanta temperatura corpului. Secretia eliminata este mai curata ca apa de baut, insa poate semnala si o afectiune. Transpiratia este dulce si ca 1 picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante.

Exista doua tipuri de transpiratie care provin din doua tipuri diferite de glande, care se afla in stratul de piele numit derma:

Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare

Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat – astfel, acesta este raspunsul corpului la situatii extreme.

De ce miroase transpiratia?

Transpiratia in sine nu are miros. Problema cu mirosul apare atunci cand vine in contact cu bacteriile de la suprafata pielii si din par care metabolizeaza proteinele – astfel, apare mirosul neplacut!

  • Epilarea laser este totala?

Dupa epilarea cu laser, pielea este neteda si fina cu pori diminuati si, in medie, cel putin 85% din firele de par dispar. Sunt situatii cand unii dintre clienti raman cu o cantitate mica de par fin, care contine putina melanina si are o absorbtie slaba a energiei luminoase laser. A obtine cel mai bun tratament de epilare cu laser nu este obligatoriu eliminarea in totalitate a tuturor firelor de par. Incheierea tratamentului de epilare definitiva poate sa insemne si apelarea la o alta metoda de epilare ce presupune smulgerea firelor de par.

  • Epilarea laser este permanenta?

Standardul in epilare definitiva este ca, dupa finalizarea tratamentului, daca nu exista o crestere evidenta a parului pentru o perioada lunga de timp (de ordinul anului/ anilor) atunci putem considera ca acest tratament este o metoda de epilare permanenta. Tehnologia laser de 808 nm  apartine acestui tip de tratament. Pentru idealul in epilare definitiva, piele alba- par negru, tehnologia laser fiode 808 nm poate fi considerata „permanenta”, iar in multe cazuri parul nu mai creste dupa tratament sau creste extrem- extrem de greu. Pentru situatiile de regenerare a pilozitatii se recurge la sedintele de intretinere. In aceste cazuri, termenul corect este epilare progresiv definitiva pe termen indelungat.

  • Oricine poate apela la  epilare cu laser? Exista restrictii?

Pielea normala: energia luminoasa a laserului poate lucra si patrunde fara probleme prin piele, fiind absorbtia eficient de catre tija firului de par pana la papila dermica.

Pielea bronzata, inchisa la culoare: usor de ars, energia luminoasa interfera cu melanina din acest tip de piele.Dupa expunerea la UV, aceast aspect va afecta penetrarea energiei laserului. Cel mai bine este sa se astepte sa se estompeze pigmentarea accelerata.

Pielea inflamata sau lezata: interfera negativ cu actiunea laser. Cand exista inflamatie/ iritatie sau rana in locul de tratament, trebuie sa se astepte vindecare, sa va asigurati ca pielea este in stare buna inainte de a o trata laser.

Parul alb sau foarte deschis: Nu exista (suficienta) melanina in foliculul de par si laserul nu functioneaza. Parul deschis, poate reactiona slab la laser si are nevoie de mai multe sedinte.

In cazul hirsutism, se trateaza mai intai cauzele inainte de a face tratamentul de epilare laser sau se incep in paralel ambele tratamente daca sunt permis medical.

Interzis in timpul sarcinii si alaptarii;

Interzis perspanelor cu stimulatoare cardiace;

Interzis persoanelor cu reactii fotosensibile;

Interzis pe zonele cu tatuaj;

  • Pielea inchisa poate fi epilata cu laser?

Laserul cu lungimea de unda 1064nm are cel mai bun efect terapeutic asupra pielii inchise, mai exact fototip 5  si 6.  Oricat de inchisa este pielea, strict acesta lungime de unda poate fi folosita pentru indepartarea parului. Pentru pielea inchisa acordati atentie protectiei solare si racirii bune in timpul tratamentului pentru a proteja epiderma.

ATENTIE! nu confundati laserul diode in 3 lungimi de unda (755nm/ 808nm/ 1064nm) cu laserul NdYAG 1064nm si nu confundati laserul NgYAG proiectat pentru indepartarea tatuajelor cu laserul de epilare definitiva.

  • Se face epilare laser pe pielea bronzata?

Dupa expunere la UV, la soare, pielea este in general fragila si sensibila. Exista rani vizibile la analiza microscopica. In acest moment, pielea este foarte susceptibila la stres si alergii. De aceea, pentru a evita situatiile nepacute inutile, se recomanda pauza de cateva saptamani ca pielea sa-si revina la normal idiferect cat de performant este sitemul de racire al aparatului laser si indiferent de fototipul la care poate lucra echipamentul laser.

  • Poate afecta laserul fillerele faciale?

Daca avem situatii cu injectarii de acid hialuronic, botox si alte substante de umplere, epilarea cu laser nu este recomandata imediat. Dupa ce energia laser patrunde in piele, melanocitele absorb lumina si determina pielea sa aiba un proces de incalzire ce va accelera descompunerea metabolica a substantelor introduse subcutanat, cum ar fi acidul hialuronic, afectand atat efectul de modelare si scurtand timpul efectului curativ. In ceea ce priveste protezele mamare, energia laser patrunde pana la adancimea unde sunt inserate ‘radacinile’ firelor de par si prin urmare nu are cum sa afecteze acest tip de interventie.

  • Se poate utiliza crema depilatoare in locul aparatului de ras sau tuns inaintea sedintelor de epilare laser?

Crema de indepartare a parului actioneaza ca un agent chimic, este mai iritanta pentru piele si chiar daca nu pare, crema de epilare ramane pe piele mult timp. Daca pielea este usor alergica, folosind crema depilatoare este usor sa provoce roseata si alergii, ba chiar o eruptie cutanata. Nu se recomanda utilizarea acestei variante ca si pregatire pre-tratament epilare laser iar daca se apeleaza totusi la aceasta metoda intre sedintele de epilare laser persoanele cu un piele sensibila ar trebui sa o foloseasca cu precautie, astfel incat dupa indepartarea cremei depilatoare, pielea trebuie reparata inainte de indepartarea cu laser.

  • De ce se rade parul inainte de epilarea laser?

Tesutul tinta al epilarii cu laser este melanina din foliculul de par subcutanat. Parul de pe suprafata pielii nu numai ca absoarbe in mod competitiv energia laserului, dar afecteaza si efectul indepartarii parului si creste, de asemenea, durerea in timpul tratamentului. Parul neras este iradiat cu lumina laser, iar parul este ars dupa absorbtia repetata a luminii si poate crea microarsuri la nivelul pielii.

  • Cat dureaza tratamentul de epilare cu laser?

Cresterea parului trebuie sa treaca prin trei etape: faza de crestere, perioada de regresie si perioada de repaus. In perioada de crestere, in foliculii de par exista o cantitate mare de melanina. Laserul poate distruge foliculii de par in aceasta perioada. Foliculii de par din perioada de regresie au mai putina melanina, iar deteriorarea cu laser a foliculilor de par este mai slaba. In foliculul de par nu exista aproape deloc melanina in perioada de repaus. Indepartarea cu laser actioneaza doar asupra firelelor de par in faza de crestere, astfel incat indepartarea parului trebuie efectuata in sedinte la intervale diferite de timp, de cu o medie de 6-8 sedinte. In timpul tratamentului, terapeutul trebuie sa observe indeaproape cresterea parului.In general, parul poate fi tratat la o lungime de 2 – 3 mm.

  • Cum poate reactiona pielea dupa epilarea laser?

Pielea  este rosiatica, iar pentru parul gros si negru poate sa existe o reactie mai evidenta in jurul  foliculului pilos- edem ușor al foliculului pilos, care este de obicei o reactie imediata dupa tratament, iar unii au o reactie intarziata, la 24 pana la 48 de ore dupa tratament. Zona de tratament are o senzatie de caldura, ceea ce este un fenomen normal.

  • De ce continua sa creasca parul dupa sedintele de epilare laser?

Este un fenomen normal. In timpul epilarii cu laser, de la sedinta la sedinta, energia actioneaza la nivelul zonei de formare a firelor de par iar ‘radacinile’ firelor vor fi deteriorare progresiv si nu instant.

  • Care sunt recomandarile de dupa epilarea laser?
  • Care sunt intervalele la care se programeaza sedintele de epilare laser?
  • Cu ce difera epilare cu LASER de epilarea cu IPL?
  • Care este protocolul de lucru?
  • La ce valori ale parametrilor se lucreaza?
  • etc.

La aceste intrebari si mult mai multe intrebari si situatii, se clarifica in cadrul cursului de epilare definitiva https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditat-ipl-laser/

Sunati ACUM!