Blog

Lista completă a contraindicațiilor pentru epilarea definitivă

Pentru majoritatea oamenilor, epilarea definitivă laser este un tratament sigur și eficient în obținerea de rezultate pe termen lung.

Cu toate acestea, la fel ca alte tipuri de tratamente, anumite contraindicații trebuie luate în considerare pentru propria siguranță.

Sarcina – Deși nu există dovezi concrete rezultate după studii științifice efectuate care să sugereze că epilarea cu laser nu este sigură pentru mamă sau copil, în general nu este recomandată în perioada sarcinii. Este recomandat să se aștepte nașterea copilului inainte de a lua în considerare procedura de epilare definitivă. Motivul? În sarcină corpul suferă o serie de schimbări, printre care și modificări ale pilozității. În principal aceste modificări sunt produse de hormoni (creșterea estrogenului) care afectează ciclul de creștere al părului. Acest lucru poate fi frustrant, mai ales că femeile se trezesc adesea că devin mai păroase în timpul sarcinii. Vestea bună este că acest lucru dispare de obicei după naștere sau după finalizarea alăptării.

Alăptarea – În general, epilarea laser trebuie evitată în timpul alăptării. Hormonii vor provoca probabil modificări ale creșterii părului, ceea ce înseamnă că procedura ar putea să nu fie la fel de eficientă pe cât ar fi de dorit. Se așteaptă până se termină perioada de alăptare înainte de a începe tratamentul de epilare definitivă. Acest lucru va oferi corpului șansa de a reveni la normal și de a obține rezultate cât se poate de bune.

Condiții medicale – Există unele condiții de sănătate care sunt considerate pe scară largă a fi contraindicate  pentru epilarea cu laser. Printre acestea se numără: psoriazis, tulburări de sângerare, reacții severe la histamine, tratamente imediat anterioare, cum ar fi peelinguri chimice sau rejuvenarea laser, vitiligo. Dacă suferi de oricare dintre aceste afecțiuni, este posibil să nu fii potrivit pentru tratament.

Tratamente medicamentoase – Multe medicamente au efecte secundare, în mod deosebit cele ce fac pielea fotosensibilă. Acest lucru înseamnă că pielea ar putea reacționa negativ la energia luminoasă laser.
Dacă sunteți în timpul unui tratament medicamentos cu substanțe fotosensibile, vă recomandăm să vă gândiți la modalități de a rezolva problema. De exemplu, luarea unei pauze de la medicamentație, cu acordul medicului dvs, poate fi o opțiune sau trecerea la un tratament alternativ.

Pielea bronzată – Expunerea la soare va face pielea să creeze mai multă melanină, cu scopul de a vă proteja pielea de daune. Cu toate acestea, pielea bronzată nu este cea mai bună condiție pentru a putea începe tratamentul pentru îndepărtarea părului cu laser. Drept urmare, specialistul în laser va trebui să aleagă laserul și să facă setările de parametri în funcție de starea pielii în momentul tratamentului. Acest lucru poate face dificilă menținerea epilării uniforme și poate afecta calitatea rezultatelor. În cazul unui bronz recent, procedura nu se poate realiza. Trebuie să așteptați și să permiteți pielii să se recupereze după trauma înregistrată expunerii solare înainte de tratamentul laser. Solicitați întotdeauna îndrumări de la tehnicianul laser cu privire la expunerea la soare sau solar și riscurile asociate.

Pielea închisă la culoare (fototip IV- V-VI) – Persoanele cu pielea închisă la culoare nu trebuie să renunțe la ideea de epilare cu laser. Cu toate acestea, dacă pielea este închisă de la bronz, este important să se estompeze înainte de a vă apuca de tratament. Dacă pielea este închisă genetic tot ce va trebui să faceți este să alegeți un echipament potrivit pentru pielea închisă. Împreună cu operatorul veți stabili care este cel mai potrivit protocol de lucru pentru pielea închisă și, ca măsură de siguranță suplimentară, se poate efectua un test de reacție pe o parte mai puțin expusă a corpului.

Cicatrizarea cheloidală – Cicatrizarea cheloida apare atunci când rănile nu se vindecă in mod corespunzător, iar condiția genetică poate fi deosebit de periculoasă pentru epilarea cu laser. Pielea este predispusă la arsuri ce se pot vindeca cheloidal. Există unele cazuri în care operatorul ar putea efectua epilarea cu laser. Cu toate acestea, este esențial să fiți conștienți de riscuri și să fiți pe deplin informat înainte de a lua o decizie finală.

Tatuajele – Zonele pielii în care există tatuaje trebuie evitate în timpul epilării definitive. Acest lucru trebuie respectat pentru a minimiza iritarea pielii, arsurile la nivelul pielii, precum și orice schimbări estetice potențiale ale tatuajului.

Leziuni/ răni deschise – Epilarea definitivă este interzisă pe zonele corpului în care există leziuni sau răni deschise. Prin urmare, trebuie să amânați procedura până când acestea s-au vindecat complet.

Alunițe – Dacă aveți alunițe, puteți efectua epilarea definitivă laser. Fasciculele de lumină folosite de laserele de epilare definitivă nu fac parte din spectrul UV, deci nu există până acum nicio dovadă care să sugereze că pot schimba o aluniță și o pot face cancerigenă. Cu toate acestea, este important să urmăriți orice modificare vizuală care poate apărea și tocmai pentru a preveni situațiile îngrijorătoare, alunițele se acoperă cu plasture sau creion dermatograf alb. Dacă aveți istoric medical în ceea ce privește situația alunițelor, asigurați-vă că medicul de specialitate vă permite parcurgerea tratamentului.

Epilepsie – Pacienții cu epilepsie indusă de lumină sunt de obicei de evitat, cu excepția cazului în care au o notă de la medicul care autorizează procedura. Chiar și așa, trebuie să se asigure o protecție a ochilor care blochează lumina pentru a minimiza probabilitatea unei convulsii.

Hirsutism – Este o afecțiune genetică care afectează femeile și care se manifestă printr-o creștere excesivă a părului. Firele de păr sunt în general groase și închise la culoare și chiar pe zone unde nu ar trebui să existe genul acesta de păr. Epilarea laser poate fi o modalitate eficientă de a scăpa de aceste fire nedorite. Însă, trebuie să se țină cont de faptul că procedura poate dura mai mult pentru cei care suferă de hirsutism.

Ceara sau altă metodă de smulgere a firelor de păr – Orice tratament de epilare definitivă necesită existența foliculilor care să fie vizați. Dacă ai smuls tijele firelor de păr nu vor mai exista traseele conductoare al energiei către foliculi. De obicei, este recomandat să așteptați trei săptămâni de la smulgerea firelor de păr până la tratamentul de epilare definitivă.

Creme depilatoare – Acestea funcționează prin dizolvarea părului de către substanțe chimice. Aceste substanțe ating și keranocitele din piele, nu numai keratina din păr, lăsând pielea vulnerabilă.


Concluzii

Nu facem epilare definitivă în situație de:

  • Graviditate;
  • Alăptarea;
  • Prezența stimulatorului cardiac.

Este ideal să avem o opinie de la medic în următoarele cazuri:

  • Epilepsie – medicul va trebui să ofere o confirmare scrisă și specifică că starea este complet sub control și nu va fi influențată de tratamentul de epilare definitivă. De asemenea, va fi necesară confirmarea că orice medicament prescris nu va fi afectat de tratament sau nu va provoca efecte secundare.
  • Cicatrici cheloide – medicul va trebui să furnizeze o confirmare scrisă și specifică că zona care urmează a fi tratată nu este susceptibilă de cicatrici cheloide în caz de arsură sau vezicule.
  • Diabet – diabetul poate afecta capacitatea pielii de a se vindeca. Acest lucru poate duce la orice leziuni ale pielii care necesită perioade de vindecare extinse.

Obligatoriu un acord de la medic pentru:

  • O afecțiune medicală gravă;
  • Cancer – inclusiv antecedente de cancer;
  • Starea inimii – există îngrijorarea că stresul potențial al tratamentului poate agrava starea;
  • Condiții infecțioase sau contagioase – pentru a evita riscurile pentru personal și alte persoane, iar managerul clinicii trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor și cu decizia finală de parcurgere sau interzicere efectuare tratament.

Pentru aceste situații medicul va trebui să furnizeze un acord scris și să specifice că starea pacientului este complet sub control și nu va fi influențată de tratamentul de fotoepilare. De asemenea, va fi necesară confirmarea că orice medicament prescris nu va fi afectat de tratament sau nu va provoca efecte secundare.

Condiții care necesită o atenție suplimentară:

  • Contraceptive orale – pot genera sensibilitatea la lumină;
  • Probleme hormonale – pot determina să fiți ultra-sensibil la lumină și să determinați tratamentul să fie mai puțin eficient;
  • Herpes Simplex – s-a raportat că lumina  declanșează virusul herpes. Dacă aveți o infecție activă sau antecedente de herpes, trebuie să urmați un tratament cu un produs antiviral adecvat imediat înainte de a fi tratat.
  • Medicație – ar trebui să verificați orice medicament care poate crește sensibilitatea la lumină și să informați terapeutul în consecință.
  • Suplimente sau remedii pe bază de plante – suplimentele și remediile pe bază de plante vă pot afecta sensibilitatea la lumină. O atenție deosebită trebuie acordată la sunătoare.
  • Sensibilitate la lumină – sensibilitatea la lumină crește probabilitatea apariției efectelor secundare adverse rezultate în urma tratamentului.
  • Astm – Dacă utilizați inhalatoare pentru astm, e posibil ca stresul tratamentului să provoace un atac de astm. Să vă asigurați că inhalatorul este la îndemână.
  • Ovarele polichistice (PCOS) – PCOS duce adesea la hirsutism și este posibil ca reducerea substanțială a părului pe termen lung să nu fie favorabilă. Deși este posibilă reducerea părului pe termen lung, va fi necesar un număr substanțial de tratamente.
  • Menopauza – este adesea însoțită de variații substanțiale ale hormonilor. Acest lucru poate determina sensibilitatea la lumină și acest lucru să determine ca tratamentul să fie mai puțin eficient.

Solicita INFO pentru ACREDITARE in fotoepilare https://www.cursuri-estetica.ro/epilare-definitiva/

Sunati ACUM!