Blog

Rolul miraculos de anti-imbatranire al colagenului si elastinei

Colagenul  este o proteina structurală din corpul uman cu un amestec de  elemente celulare care au dat naștere, în consecință la procesul de formare a țesuturilor și organelor. Este principalul element fibros al pielii, tendoane, cartilagii, oase, dinți, membrane, cornee si vase aceastea constituind 80% din proteinele corpului uman.

Caracteristica  primordiala a colagenului  structura sa, formind un complex de mai multi aminoacizi, si molecule organice foarte importante pentru buna funcționare a corpului și care constă din azot, carbon, hidrogen și oxigen. Cele mai importante sunt glicină, prolină și hidroxiprolină (prezente în cantități mai mari decât oricare altă moleculă)

Colagenul este responsabil pentru starea pielii și în mod indirect a altor organe; protecția mecanică a organismului prin piele și menținerea calități  structurale ale pielii  – prevenind deshidratarea, menținerea elasticități și a tonusului și reducerea la minim a ridurilor. Nu trebuie să neglijam funcția de întărire a țesutului osos: scăderea producției de colagen începe odata cu procesul de pierdere osoasă, adică osteoporoza.

Funcțiile de colagen

Colagenul este o moleculă foarte rezistentă și din acest motiv, este sintetizata de organism pentru a conferi forma de protecție  celulelara. Țesutul conjunctiv in mare parte este format  din colagen, care produce fibrilele tesutului fibros ce constituie ligamentele, tendoanele și pielea. Împreună cu keratina ajută la păstrarea epidermei rezistente, elastica si rezistenta la apa. Din acest motiv, absența sa duce la aparitia ridurilor.

Colagenul și îmbătrânirea. Pe parcursul vieti cantitatea de colagen generată de organism se reduce considerabil cu consecințe asupra pielii, cum ar fi ridurile,  petele  intunecate, pierderea de elasticitate, strălucirea pielii, părului și chiar frumusetea aspectului luminos al pielii.

Lipsa producției de colagen din cauza deteriorări  pe plan intern a corpului nostru: sunt etape ce degradeaza țesuturile articulare si musculare, deoarece cantitatea de colagen incepe sa fie insuficienta. Astfel de blocaje si tensiuni articulare se resimt  tot mai acut. Simtim asta la o miscare banala, mai rapida cu redoare, resimtita la nivelul muscular si articular.

Colagenul este utilizat pentru producerea de diverse substanțe. Este extras din oase, piele sau țesutul conjunctiv de vita, cai, iepuri, porci și pești. Cele mai frecvente utilizări:

  1. Multe produse cosmetice folosesc colagenul ca ingredient activ pentru reîntinerirea și elasticitatea pieli.
  2. Colagenul este frecvent utilizat în chirurgia cosmetică și în multe alte domenii.
  3. Suplimente alimentare devin din ce în ce mai populare datorită proprietăților conform studiilor facute de oamenii de stiinta de oamenii de știință recomandind colagenul hidrolizat.

Hidrolizatul de colagen

Colagenul este digerat mai greu de către organism fiind o moleculă hidrofobă. Pentru a fi solubil în apă este supus unui  proces de hidroliză. Prin încălzire, interacționeaza cu o soluție de bază non-neutră apoi prin  uscare, structura de colagen este descompusa in particule mai mici ( păstrând proprietățile nutritive) cu o absorbitie usoara de catre sistemul nostru digestiv.

Elastina este o proteină fibroasă, tare, responsabila de caracteristicile elastice ale organelor și țesuturilor, care constituie țesutul conjunctiv. Aceasta este situata în principal în plamini, pereții arterelor, ligamente, piele și  intestine care sufera o deformare reversibilă sub acțiunea forței de tensiune.

Elastina, spre deosebire de colagen, nu este glicozilată și conține mai putine substante de hidroxiprolina și  hidroxilizină. Elastina este sintetizata în fibroblaste sub forma unui monomer solubil, numit tropoelastina, proteina  cu greutate moleculară de 70.000 daltoni.

Moleculele tropoelastinei sunt secretate de celule în spațiul extracelular și sunt dispuse în fibre elastice din apropierea membranei plasmatice, de obicei, în interiorul si exteriorul suprafaței celulare. La nivelul  dermului, fibrele elastice se întrepătrund cu fibrele de colagen și acest lucru limitează potențialul relaxare a pielii, evitând agresiunile externe.

Particularitatea fibrelor elastice confera întinderea și revenirea  la forma inițială  a tesuturilor după îndepărtarea forței motrice. Organismul uman sintetizeaza elastina pe tot parcursul dezvoltări până la vârsta de aproximativ 20 de ani. Pe parcursul vieti pielea isi pierde treptat elasticitatea astfel ca elastina  uzata sau care nu este substituita  se înlocuiește cu fibre non-funcționale.

Concluzionind recomandam terapiile de remodelare corporala cit si frecventare cursurilor noastre tematice specializate pe noile tehnologii. Va asteptam cu drag la cursurile noastre!

 

Sunati ACUM!