Blog

Caracteristici de baza pentru identificarea principalelor tipuri de ten

Adevarata frumusete nu se obtine prin camuflarea imperfectiunilor, ci prin dobandirea si mentinerea unei sanatati optime. Fiecare isi doreste sa aibe un ten sanatos, proaspat, un aspect cat mai tineresc. Acesta dorinta se poate realiza numai in masura in care stim sa mentinem calitatile cu care ne-a inzestrat natura si sa le imbunatatim printr-o ingrijire rationala.

Pentru a ne ingriji rational si eficient tenul avem nevoie sa-i cunoastem caracteristicile. Inainte sa ne decidem asupra vrunui tratament cosmetic este necesar sa stabilim daca tenul nostru este gras, uscat sau normal.

In anii de inceput in cosmetica, femeile isi stabileau tipul de ten cu ajutorul foitei de tigara. Materialul din care era facut reactiona la trecerea lui peste piele pielii: daca ramaneau urme (pete) tenul era considerat gras iar daca nu prezenta pete tenul era catalogat ca fiind uscat.

La ora actuala avem la dispozitie echipamente high tech care sunt capabile sa scaneze pielea pana la nivel celular, sa determine tipul de ten, sa constate lipsa nutrientilor necesari pentru o piele sanatoasa, sa atentioneze asupra imperfectiunilor si problemelor de piele, si chiar sa sugereze o schema de tratament adecvata fiecarei tipologii de piele. https://www.lortec-medical.ro/aparat-de-diagnoza-faciala-completa-p-138.html

Reintorcandu-ne la cosmetica de baza, pielea grasa o putem stabili vizual, fiind o piele ce se caracterizeaza prin secretie exagerata de sebum, un aspect permanent lucios, pori dilatati si incarcati. Avantajul pielii grase este faptul ca se rideaza mai greu, dar pielea este mai aspra si prezinta puncte negre ce se pot infecta, ceea ce duce la apartia cosurilor. Curatarea de baza presupune spalarea tenului cu apa la o temperatura moderata si gel spumant cu pH neutru. Putem alterna apa foarte rece cu apa foarte calda deoarece, cald si rece, provoaca altervativ vasodilatatia si vasoconstrictia, fenomen ce actioneaza favorabil asupra circulatiei sangelui si asupra terminatiilor nervoase, asigurand o hranire mai buna a pielii. Atentie insa, apa fierbinte provoaca cu timpul o vasodilatatie persistenta si molesirea muschilor, avand drept urmare inrosirea si ridarea fetei.  Gelul spumant trebuie sa aibe un pH neutru deoarece, in general, pielea are o reactie usor acida si trebuie neutralizata iar pielea cu pH alcalin devine vulnerabila la micile infectii (cosuri, iritatii, roseata)

Dupa etapa de baza – curatarea prin spalare- tenul gras se curata cu un demachiant si apoi cu un tonic. Folosirea substantelor astrigente chiar si pe tenul gras este mult discutata deoarece nu se recomanda sa se recurga la o degresare drastica, cu lotiuni cu o concentratie de alcool mare (35-50%) nici in cazul tenului excesiv de gras.

Din cauza secretiei de sebum, porii se dilata cu timpul, acumuleaza impuritati si se colmateaza ceea ce face posibila aparitia punctelor negre. Punctele negre trebuie eliminate prin extractie realizata numai in cabinetele de cosmetica. Metodele prin diversele aparate cosmetice diponibile de a face extractia impuritatilor sunt diverse si ofera o curatare in profunzime.

Folosirea cremelor in cazul tenului gras trebuie facuta cu atentie si prudenta, deoarece aplicare  cremelor grase peste secretia seboreica abundenta poate provoca aparitia cosurilor. Asta nu inseamna inca ca tenul gras nu necesita aplicarea de crema. Dimpotriva, pielea fiind aspra, lipsita de suplete, se impune aplicarea unei creme cat mai light. In jurul ochilor, unde si fac aparitia primele riduri, se poate aplica o crema hidratanta mai grasa.

Pielea uscata se caracterizeaza prin secretie insuficienta a glandelor sebacee, pori inchisi, piele fragila, iritabila, piele ce se descuameaza cu usurinta, prezinta riduri timpurii minuscule ce se accentueaza cu varsta.

Pentru ingrijirea tenului uscat trebuie evitata folosirea gelului spumant pentru spalare si se recomanda curatarea cu un demachiant cat mai gras. Folosirea cremelor grase joaca un rol important in ritualul de ingrijire pentru pielea uscata, suplinand astfel lipsa de grasime naturala a pielii. Pentru o absorbtie cat mai buna a cremelor, tenul uscat trebuie ajutat printr-o etapa de exfoliere blanda sau folosirea padurilor din silicon (gen Foreo). Tenurile uscate care pe tipmul iernii se deshidrateaza si mai mult trebuie ingrijite inclusiv cu protectie solara, fondul de ten  sau cremele obisnuit de zi nefiind suficient in cazul acestora iar hidratarea poate fi accelerata in situatia in care se aplica crema avand o temperatura usor crescuta.

Deshidratarea pielii este o reactie ce poate surveni indiferent de tipul de piele, Este adevarat ca cea mai predispusa este pielea uscata, fina, care nu se poate apara suficient de bine impotriva pierderii nutrientilor hidratanti. Pielea deshidratata se dovedeste lipsita de suplete si elasticitate si este adeseori alcalina. In general, pielea are un deficit de apa datorita diferitilor factori externi si interni. Factorii externi pot fi caldura, expunerea prelungita la soare, frigul si vantul iar factorii interni pot insemna tulburarile glandelor suprarenale si ale tiroidei. Modul de viata poate fi un factor determiant, mai ales dupa 40 ani, in pierderea apei, inclusiv din tesuturile pielii: program si regim de hrana dezechilibrat, excesul de tutun si alcool, stresul si nervozitate. Un excelent produs cosmetic ce hidrateaza intensiv pielea si poate fi utilizata pe orice tip de piele este masca de la Purebeau, pentru care gasiti argimente aici: https://www.semi-permanent.ro/blog-ro/masca-hidratanta-purebeau/

Pielea normala, idealul in tipologie de ten, se intalneste, normal 🙄, mai rar si se evidentiaza prin pori invizibili cu ochiul liber, prezinta un nivel de hidratare optim, ten fara imperfectiuni, probleme evidente iar ritualul de ingrijire este similar cu a tenului uscat fara sa facem excese in folosirea produselor de curatare si ingrijire.

Aplicarea mastilor cosmetice constitue un tratament activ cu efecte imediate asupra stimularii circulatiei in vasele sanguine. In urma aplicarii lor  se produce o marire a secretiei glandelor sudoripare si sebacee, se inchid porii, se indeparteaza celulele moarte. Pentru a atinge scopul urmarit se alege masca potrivita fiecarui tip de ten, timpul de actiune fiind in medie de 20-30 min cu o frecventa de aplicare la 2-3 saptamani. Pentru inchiderea porilor se pot aplica masti specifice chiar si saptamanal.

Vrei sa afli mult mai multe despre tipurile de ten, despre cele mai comune si des afectiuni ce le intalnim la nivel de ten, cum le prevenim si cum le tratam?

Te asteptam sa te initiezi in cosmetica urmand cursul de cosmetica Start Academy, singurul curs din Romania cu program intensiv.

Sunati ACUM!