Blog

Ce trebuie sa stii despre indepartarea tatuajelor cu LASER

In situatia in care tot mai multe persoane au unul sau mai multe tatuaje, cosmetice- semipermanante si corporale- permanente, in aceeasi tendinta crescatoate sunt si cererile pentru indepartarea tatuajelor, totala sau partiala pentru refacerea tatuajului sau reinterpretare designului.

Pentru indepartarea tatuajelor indiferent de natura lui sau motivatia de indepartare, cea mai buna optiune disponibila azi este tehnologia LASER Nd:YAG. De la primul tip de LASER folosit in indepartarea tatuajelor si pana in prezent s-au inregistrat progrese tehnologice ce fac ca LASERul Nd:YAG sa actioneze eficient in indepartarea pigmentului tatuajului dar si protectiei pielii. Indepartarea tatuajelor prin tehnologia LASER Nd:YAG este un tratament sigur si eficient si in privinta marii majoritati a culorilor ce le putem intalni la tatuaje. Lungimea de unda de 1064 nm a LASERului Nd:YAG vizeaza culorile inchise iar lungimea de 532 nm citeste culorile de rosu, maro, portocaliu. Singurele culori ce creaza probleme tehnologiei LASER sunt cele foarte deschise: alb, galben, portocaliu sau verde foarte deschis, si nuantele tip ‘skin’ (crem/ bej). Aceste culori deschise nu au capacitatea de absorbtie pentru energia luminoasa emisa de catre LASER, ci dimpotriva o resping sau ajunga sa fie carbonizate de energia LASER. Insa, chiar si pentru aceste culori exista o rezolvare de indepartare tatuaj: metoda non-laser ce foloseste solutii cu o anumita compozitie chimica de extractie si dispersare a pigmentului de tatuaj.

In timp ce tehnologia LASER s-a imbunatatit si exista numeroase solutiile de indepartare a tatuajelor cu compozitie diversificata, siguranta tratamentului si rezultatele inregistrate depind in proportie de 50 % de tehnicianul care efectueaza procedura de indepărtare a tatuajului si 50 % de metabolismul individual al clientului si protocolul de ingrijire pe care il urmeaza pe termen scurt si lung. Prin urmare este important ca tratamentul sa fie realizat de un tehnician specializat in indepartarea tatuajelor prin tehnologia LASER sau metoda chimica.

Din categoria “stiati ca?” – competenta de indepartare tatuaje, atat prin tehnologia LASER dar si metoda cu solutie, nu intra in competenta medicilor, dermopigmentistilor sau tatuatorilor asa cum s-ar crede ca ar fi indicat? Standardul ocupational care are cuprinsa acesta competenta, standard reactualizat cu diverse tratamente si proceduri de ultima generatie, standard ce este in vigoare din 2017 este cel al COSMETICIANULUI (5141.3.1).

Ce inseamna asta? Ca trebuie sa fi cosmeticiana sa faci indepartarea tatuajelor? Sau ca orice cosmeticiana poate face indepartarea tatuajelor? NU!

Nu, asa cum nici nu trebuie sa fi neaparat medic, dermopigmentist sau tatuator sa realizezi legal aceasta procedura. Pentru a realiza legal si corect indepartarea tatuajelor orice persoana are dreptul sa acceseze cursul de specializare in indepartarea tatuajelor- tehnologia LASER + metoda non-laser si isi pot obtine acreditarea (diploma acreditata de minister) pe modulul numarul 4 unde competenta este cuprinsa conform standardului cosmeticianului. Important este sa te specializezi sa poti lucra corect, sa-ti obtii acreditarea sa lucrezi legal si nu important este profesia pe care o ai in prealabil!

1- La cine apelez pentru indepartarea tatuajelor cu LASER?

Pentru ca indepartarea tatuajului LASER sa fie sigura si eficienta, specialistul in indepartarea tatuajelor trebuie sa ia în considerare multe lucruri, inclusiv sanatatea ta generala, sanatatea pielii tale dar si aspecte ce tin de tatuaj, de pigmentul folost, de culorile acestuia.. Efectele secundare sunt mai frecvente atunci cand cineva nu are specializare in indepartarea tatuajelor deoarece nu cunoaste in detaliu cum functioneaza tehnologia LASER la nivel de piele si tatuaj si nu face recomandarile corecte de ingrijire, recomandari de ingrijire cu rol extrem de important in vindecarea corecta a zonei lucrate.  De cate ori nu am intalnit cliente care si-au realizat proceduri de cover a micropigmentarii sprancenelor, cliente care au apelat la medici pentru indepartarea tatuajului, medici ce nu au fost pregatiti sa analizeze corect tipul de tatuaj si de pigment folosit pentru a nu inregistra rezultatele de inchidere la culoare a pigmentului de cover sub actiunea energiei LASER. De la culori de skin, clientele au plecat cu nuante de gri, verzui, albastrui…

2- Ce tatuaje pot fi tratate cu tehnologia LASER Nd:YAG?

98 % din gama de culori pot fi tratate cu un tehnologia LASER, unele culori raspund mai usor si mai bine decat altele. In plus, fiecare culoare dintr-un tatuaj are nevoie de o lungime de unda specifica a luminii laser pentru a o trata eficient. LASERul Nd:YAG lucreaza in 2 lungimi de unda: 1064 nm pentru culorile inchise si 532 nm pentru culorile mai deschise din spectrul culorilor de rosu si portocaliul permitand tehnicienilor sa optimizeze tratamentul pentru cele mai sigure si eficiente rezultate.

3- Cate sedinte sunt necesare pentru indepartarea tatuajului cu LASER?

Este dificil si aproape imposibil de a prezice cate sesiuni va dura pentru a estompa semnificativ sau definitiv tatuajul, fara a vedea mai intai si a evalua tatuajul si tipologia de client din mai multe puncte de vedere (sanatate/ varsta/ mod de viata). In ceea ce priveste tatuajul aspectele de luat in considerare includ culorile, profunzimea, consistenta pigmentului si vechimea tatuajului.

Cand se realizeaza un tatuaj, artistul tatuator sau dermopigmentistul stratifica pigmentul. Un laser nu poate descompune in siguranta toate straturile intr-o singura sedinta de tratament. Cand energia luminoasa a laserului este absorbita de tatuaj, particulele de pigment sunt fractionate in particule minuscule pe care organismul sa le poate elimina. Dupa sedinta de indepartare cu laser, este posibil ca zona sa se inroseasca, sa se umfle si sa apara blistere (vezicule cu lichid). Timpul dintre sedintele de tratament (6-8 saptamani) este necesar pentru ca pielea ta sa se vindece si pigmentul fractionat sa fie eliminat in mod natural de organism prin sistemul limfatic. Organismul  are nevoie de timp pentru a elimina pigmentul. Dupa fiecare sedinta de tratament, tatuajul ar trebui sa fie mai deschis la culoare si difuz. In medie, pacientii au nevoie de obicei de 4-8 sesiuni.

4- Sunt restrictii in ceea ce priveste indepartarea tatuajelor cu laser?

De principiu, multi dintre cei ce au deja un tatuaj realizat pot sa se supuna si procesului de indepartare tatuaj. Exista insa cateva exceptii. Clientul trebuie sa aibe un sitem imunitar sanatos pentru ca indepartarea tatuajului sa functioneze, deci clientul nu trebuie sa sufere de boli. Cu siguranta si femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa nu se supuna tratamentului de indepartarea tatuaje.

5- Este dureroasa indepartarea tatuajelor cu laser?

In timpul procedurii de indepartare a tatuajelor cu laser clientul poate simti un disconfort asociat cu o durere, piscatura, incalzirea zonei tratate. Pentru a preveni disconfortul se poate aplica local o crema anestezica.

6- Care sunt efectele secundare posibile ale indepartarii tatuajelor cu laser?

Riscul aparitiei reactiilor adverse in urma indepartarii tatuajelor cu laser este mai mic atunci cand este efectuat de un specialist cu experienta in utilizarea tehnologiei cu laser. La fel de important ca si operarea unui astfel de echipament, specialistul trebuie sa fie capabil sa faca o anamneza corecta a clientului pentru a stabilii daca este potrivit pentru acest tip de tratament, care este protocolul personalizat de lucru si sa fie pregatit sa poata sa faca recomandarile post tratament, recomandari de ingrijire corecte, pe care clientul sa le urmeze dupa procedura de indepartare. Ingrijirea post tratament este primordiala in inregistrarea unui rezultat corect.

Cu toate acestea, riscurile implica hiper- sau hipo- pigmentarea zonei lucrate, modificari ale texturii pielii, microarsuri si chiar cicatrici.

7- Ce alte variante exista pentru indepartarea tatuajului in locul tehnologiei laser?

O alta varianta de indepartarea a tatuajelor este metoda ce presupune folosirea unor solutii speciale de indepartare a tatuajelor, solutii o o anumita compozitie chimica. Aceste se introduc in piele la adancinea unde se afla pigmentul de tatuaj cu ajoutorula celuiasi sitem prin care s-a realizat tatuajul. Deci, implica folosirea unui ac si a unui aparat de tatuaj.

ATENTIE! Asa cum si pentru tehnologia laser este nevoie de o specializare pentru a putea lucra corect si in siguranta, si pentru metoda chimica este important sa aveti o pregatire de specialitate.  Substantele conțin adesea acizi puternici care pot deteriora pielea, provocand erupții, arsuri sau cicatrice permanenta daca nu sunt folosite corect si corespunzator tipologiei de client.

Sunt ‘n’ solutii de indepartare a tatuajelor cu diferite denumiri, de la diferite branduri, cu diferire compozitii chimice.

Pe care o alegem? Care este cea mai buna? NU exista asa ceva! Altfel, ar fi existat sau s-ar fi impus pe piata una singura. Prima solutie aparuta pe piata si poate cea mai cunoscuta solutie de indepartare a tatuajelor- REJUVIE TATTOO REMOVAL- nu mai este no. 1. Solutia cea mai buine este cea ce prin prisma compozitie chimice, a substantei active, se preteaza cel mai bien pe fiecare tip de client in parte din punct de vedere al tatuajului si organismului individual

https://www.facebook.com/events/587916411949929/

 

Sunati ACUM!