In ultimii ani cultura tatuajelor, atat cele permanente cat si semipermanente, a prins din ce in ce mai mult teren si in Romania. Cu 10-20 de ani in urma intalneam foarte rar persoane care aveau tatuaje, si de regula tatuajele erau mici ca si dimeniune, design simplu, discrete si pozitionate pe zone relativ ascunse privirii. In zilele actuale intalnim atat femei cat si barbati, de la varsta adolescentei pana la varste inaintate, persoane ce activeaza in domenii profesionale extrem de diverse (entertainment, sport bussines, politica, comert, industrie, etc, etc), persoane care prefera tatuaje mult mai complexe ca si design, de dimeniuni mari si care nu se limiteaza la un sigur tatuaj ci odata ce trec peste retinerea realizarii primului tatuaj ajung sa faca eventual un hobby din aceasta arta corporala.
Cu tot acest trend PRO tatuaje, cererile pentru indepartarea tatuajelor sunt aproape la fel de frecvente ca si cererule pentru realizarea lor. Prin urmare, tot mai multi artisti tatuatori si dermopigmentisti au sau isi doresc sa-si adauge in portofoliu si serviciul de indepartare tatuaje.
Motivele pentru care se doreste indepartarea tatuajelor sunt diverse:
- fie ca nu mai sunt pe placut purtatorului sau nu il mai reprezinta,
- ori viitoarea cariera ce si-o doresti este riguros selectiva din acest punct de vedere,
- apar regretele unui moment impulsiv din tinerete ce a determinat executia tatuajului,
- se doreste ca ‘vechiile pasiuni’ ori ‘iubirile trecute’ să fie eliminate inclusiv de pe corp,
- sau pur și simplu se doreste o reinterpretare a tatuajului existent, etc.
De-a lungul timpului s-au aplicat, mai mult sau mai putin, diferite metode de indepartare a tatuajelor, unele dintre ele fiind extrem de dureroase si agresive cu pielea, ce au lasat cicatrici permanente, altele ce presupun o recuperare de lunga durata a zonei tratate sau procedura fara niciun efect real de indepartare a tatuajului. Printre procedurile nerecomandate de indepartare tatuaje de catre profesionistii din domenu putem enumera:
- dermabraziunea mecanica simpla sau utilizand o solutie salina- presupune folosirea unui dispozitiv abraziv extrem de agresiv cu pielea ce are rolul de a freca zona tatuata in vederea indepartarii straturilor superioare ale pielii pana la nivelul unde pigmentul tatuajului s-a fixat. Pe langa durerea acut resimtita, chiar daca se realizeaza sub efectul anestezicului, procedura poate provoca de asemenea sangerare și infecție ce duc la depigmentari permanente a zonei sau chiar cicatrici
- similar cu utilizarea solutiei saline s-au folosit diversi acizi pentru indepartarea tatuajelor, in idea in care reactia provocata de catre acid asupra pielii elimină si stratul in care este plasat pigmentul tatuajului. Profesionistii din domeniu, inclusiv din sanatate, nu recomanda această metoda datorita proprietatilor chimice periculoase ale acizilor utilizati si ranilor adanci provocate
- excizia chirurgicală- procedura implica taierea pielii unde este localizat tatuajul, indepartarea toatala a acesteia si inchiderea ranei prin cusaturi. Acesta procedura, chiar daca este efectuata de catre un chirurg, taierea nu este de obicei destul de adâncă cat sa garanteaze eliminarea in totalitate a pigmentului iar recuperarea este destul de grea si de lunga durata.
- aplicarea locala pe suprafața pielii a diferitelor tipuri de creme existente pe piata pentru asa zisa indepartare a tatuajelor nu va elimina pigmenții tatuajelor ce sunt plasati in stratul de mijloc al pielii (in derm).
Prin urmare, cele mai solicitate, utilizate si eficiente proceduri de indepartarea a tatuajelor sunt cele ce folosesc Tehnologia LASER Nd:YAG respectiv Metoda Chimica (non-LASER Tattoo Removal).
Ce trebuie sa stim- din pozitia de client- despre indepartarea tataujelor prin tehnologia LASER Nd:YAG
INFORMATII PRINCIPALE:
- LASER-ul tip Nd:YAG (https://www.lortec-medical.ro/ndyag-1064nm-532nm-tattoo-removal-c-66.html) de indepartare a tatuajelor actioneaza asupra pigmentului de tatuaj si NU asupra pielii. Energia luminoasa pe care o emite LASER-ul Nd:YAG cu o lungime de unda de 1064 nm este cel mai putin absorbita de melanina (principalul pigment ce da culoarea pielii)
- Prin urmare Nano- LASER-ul Nd:YAG Q-Switch NU lasa cicatrici.
- In schimb, pentru o vindecare corecta a zonei tratate si o indepartare a particulelor de pigment in mod corespunzator, ingrijirea post- tratament pe care clientul trebuie sa o urmeze acasa are un rol esential.
- Prin intermediul tehnologiei LASER, indepartarea pigmentului de tatuaj se face progresiv in timp, pe parcursul a mai multor sedinte de tratament, programate la interval de 6-8 saptamani intre sedinte.
- Numarul de sedinte necesare indepartarii tatuajelor NU se poate determina cu exactitate si depinde de numerosi factori: tipul tatuajului, vechimea tatuajului, dimensiunea tatuajului, pozitionarea tatuajului pe corp, tipul si culorile pigmentilor, tehnica folosita pentru tatuare, varsta, starea de sanatate si modul de viata a pacientului, etc.
SEDINTA DE TRATAMENT:
- Procedura se executa dupa aplicarea pe zona ce urmeaza a fi tratata a unui produs cu efect anestezic (timp de actionare anestezic- aprox. 30 min.).
- Sedinta de indepartare a tatuajului dureaza in medie 40-60 min cu tot cu timpul necesar obtinerii efectului anestezic.
- Senzatia perceputa de catre pacient in timpul sedintei este: o durere suportabila gen piscatura si similara ca intensitate cu procedura de pigmentare sau efectuare a unui tatuaj permanent insotita de o posibila senzatie de incalzire a zonei tratate.
- In cazul indepartarii tatuajelor faciale (cum sunt sprancenele) exista posibilitatea ca zona tratata sa se inflameze. Se recomanda antialergice- Aerius sau Claritin- 1 capsula/ zi, timp de 3 zile, in anumite situatii antiinflamatoare.
- In timpul procedurii si un interval de timp relativ scurt dupa finalizarea sedintei de tratament, la anumiti pacienti, zona tratata poate prezenta o sangerare moderata si/ sau eliminare de limfa.
- La un interval de 24-72 ore dupa interventie, pe zona tratata incep sa se formeze coji, care urmeaza sa se desprinda in mod natural in 10-14 zile de la interventie.
MODUL DE INGRIJIRE- INFLUENTEAZA FOARTE MULT REZULTATUL FINAL INREGISTRAT IN URMA TRATAMENTULUI DE INDEPARTAREA A TATUAJULUI CU LASER!!!
RECOMANDARI POST-TRATAMENT:
- Pe zona tratata ESTE INTERZIS sa se aplice vreun produs, de orice natura ar fi respectivul produs fara recomandarea/ acordul specialistului in indepartare tatuaje!!!
- Doar in prima zi, zona tratata se spala delicat cu apa calduta pentru indepartarea eventualelor picaturi de sange si/ sau limfa iar stergerea se face prin tapotare usoara cu un servetel curat.
- NUMAI DUPA CE COJILE AU CAZUT si numai cu acceptul sau la recomandarea operatorului se pot aplica anumite creme emoliente/ de hidratare/ cicatrizante.
- Zona tratata TREBUIE mentinuta permanent curata, uscata si aerisita pe tot intervalul procesului de vindecare.
- Pentru situatia prezentata mai sus la punctul 4- indepartare tatuaje faciale ce determina o inflamare a zonei- se recomanda se se ia antialergice (Aerius sau Claritin- 1 capsula/ zi, timp de 3 zile). Pentru cazuri de exceptie, operatorul poate recomanda si antiinflamatoare uzuale.
- Zona tratata NU trebuie lezata (zgariata, frecata, etc.) pentru a NU se desprinde in mod fortat cojile formate peste zona tratata.
- Este INTERZIS in timpul procesului de vindecare (min. 2 saptamani) ca zona tratata sa fie expusa la soare sau solar, sauna, piscina, efort fizic intens ce provoaca transpiratie abundenta.
VINDECAREA INCORECTA A ZONEI TRATATE PRIN FORMAREA DE CICATRICI CHELOIDALE poate sa se intample doar in urmatoarele cazuri:
- Utilizarea unui LASER nepotrivit indepartarii tatuajelor (de ex. laser pentru epilare definitiva) sau a unei tehnologi LASER mai veche ce are o incidenta importanta asupta pielii.
- Setarea parametrilor de lucru ai LASER-ului la valori neadecvate (de ex. energii foarte mari) + mai multe treceri pe aceeasi zona in aceeasi sedinta + sedinte la intervale scurte de timp. Ideea ca un tratament mai accelerat duce la o indepartare a tatuajului mai repede si mai mult, poate sa faca mai mult rau si nicidecum bine.
- NU au fost respectate recomandarile post- tratament indepartare tatuaj cu LASER.
- Tatuajele realizate cu produse necorespunzatoare si prin alte tehnici decat cele acceptate si realizate intr-un cadru legal (de ex. tatuajele exacutate cu cauciu, pasta de pix sau alte produse nerecomandate de specialisti prin inteparea tesutului cu diverse obiecte ascutite) sunt cazuri cu risc de vindecare cheloidala.
Atata timp cat tratamentele sunt efectuate în conformitate cu un protocol strict, cu echipamente performante si dedicate indepartarii tatuajelor, aparate LASER Nd:YAG dotate cu tehnologii de ultima generatie si foarte important, ca operatorii sa aibe o pregatire de specialitate pentru a efectua acesta procedura iar clientul sa respecte ‘cu sfintenie’ recomandarile de ingrijire post-tratament, rezultatele sunt sigure si remarcabile.
P.S.
Te intereseaza sa-ti obtii specializarea in Indepartarea Tatuajelor prin Tehnologia LASER Nd:YAG? Nimic mai simplu!
Iti punem la dispozitie urmatorul curs https://www.cursuri-estetica.ro/curs/laser-ndyag/
Te intereseaza sa-ti obtii si acreditare recunoscuta la nivel international in indepartarea tatuajelor? Nimic mai simplu!
Iti punem la dispozitie varianta acreditata a cursului https://www.cursuri-estetica.ro/curs/curs-acreditat-indepartare-tatuaje/