Blog

Celulita. Bat-o vina!

Ce este celulita? Cum apare? Cum o prevenim? Cum o eliminam?

In zilele actuale un procent tot mai mare (90%),  atat femei dar chiar si barbati, de la o varsta cat mai frageda (media fiind de 18- 20 ani) dezvolta diverse afectiuni la nivelul pielii, cele mai intalnite fiind acneea si afectiuni ale vaselor capilare (pentru facial) iar la nivel corporal intalnim vergeturile si celulita.

Este deja cunoscut ca, in general romanii sunt foarte atenti la propria imagine si se stie ca sunt mari consumatori ale bunurilor si serviciilor de lux. Astfel, pentru o categorie intr-o plaja foarte larga de consumatori, tratamente cosmetice si de remodelare corporala au devenit un ritual obisnuit.

Un ajutor in sustinerea acestor cereri este chiar domeniul tehnologic care se dezvolta intr-un ritm extrem de rapid, adeseori la un nivel ce tinde sa ia forma ‘science fiction’, ajungand sa avem echipamente automatizate, focusate pe anumite probleme estetice, aparate fiabile pentru care operatorul trebuie doar sa faca niste setari corecte de parametrii si sa le manevreze corect.

Insa, pentru a intelege cum actioneaza aceste tratamente, cum functioneaza echpamentele si aparatura folosita tot mai mult in cosmetica estetica facial si corporala, trebuie sa intelegem in primul rand ce sunt aceste afectiuni si care sunt cauzele aparitiei, si vom incepe cu CELULITA.

Denumita popular ‘coaja de portocala’ datorita aspectului neuniform si deformat vizibil la nivelul pielii, aspect inestetic si deranjant, celulita apare de regula pe coapse, solduri, fesieri, abdomen dar si pe alte zone ale corpului uman.

Celulita este o boala a tesutului adipos ce este cauzata de acumularea grasimii in adipocite, celule care capteaza  inclusiv toxinele din organism si retin o cantitate mare de apa ajungand sa-si mareasca dimeniunea de pana la 60 de ori volumul initial.

Odata marita dimeniunea acestor celule se produce o presiune  asupra tesutului conjuctiv verdical in timp ce benzile fibroase opun contrarezistenta, determinand inclusiv comprimarea sitemul sanguin si limfatic cu repercusiuni in oxigenarea optima a pielii.

Functie de vechime si aspect, celulita este clasificata in 4 stadii de dezvoltare iar din punct de vedere al formei pe care o adopta, celulita poate fi:

  • MOALE- tegumentul este moale, cu un aspect flasc
  • FIBROASA- este forma cea mai inestetica ce se poate observa cu ochiul liber fara a fi nevoie ca tegumentul sa fie strans sau presat iar la atingere se simt nodulii micro si macro celulitici. Se dezvolta in timp pe fese, coapse, deasupra genunchilor, pielea devine aspra, deshidratata iar la masajul profund este dureroasa. Se recomanda masajul şi cu produse ce ard grasimile.
  • EDEMATOASA- se datoreaza retinerii apei in exces in tesut si o constatam atunci cand trecem cu mana peste tegument, exercitand o minima presiune, iar deformarea observata la nivelul pielii se propaga ca o unda. Se intalneste frecvent la femeile ce folosesc tratament contraceptiv, hormonal sau pentru tulburari ale sistemului circulator. Este asemamatoare cu celulita moale, la palpare este sub formă de edem si se trateaza bine cu un masaj anticelulitic+ termoimpachetari.
  • MIXTA- acest tip de celulita combina, logic, atat celulita moale, fibroasa cat si pe cea edematoasa pentru care este necesar un tratament de lunga durata ce implică detoxifierea corpului, reglarea metabolismului, tratamente complexe de remodelare corporala si in cazuri grave chiar si interventie chirurgicala.

Gradele Celulitei conform Tabelului de Clasificarea a Celulitei Nurnberger-Muller

Tabelul Nurnberger-Muller de clasificare a celulitei poate fi folosit pentru a clasifica celulita pe baza unui proces in patru etape, incepand cu pielea normala si terminand cu stadiul cel mai avansat.

Stadiile sau gradele de celulita sunt dupa cum urmeaza:

  • Gradul O: Fara celulita sau modificari vizibile la suprafata pielii.
  • Gradul I: Aparent fara celulita sau modificari vizibile la suprafata pielii. Aspectul de coaja de portocala al pielii devine vizibil prin strangerea pielii sau contractia musculara.  Tonusul scade continuu pielea parcă se ofileşte, adipocitele se măresc în volum, sîngele circulă mai greu printre adipocite spre piele. Apare un edem uşor.
  • Gradul II: Celulita vizibila. Aspectul de coaja de portocala al pielii este vizibil cu ochiul liber, fara a fi nevoie de orice alta manipulare. Apare o multitudine de noduli subcutanaţi, umflături şi gropiţe. Fiecare adipocit se măreşte aproape de 50 ori dereglînd circulaţia sanguină şi a limfei. Pielea devine dureroasă la atingere şi se dezvoltă schimbări ireversibile.
  • Gradul III: Celulita vizibila. Prezenta aceleasi modificari asa cum este descris la gradul II, pe suprafete mai mari si cu prezenta nodulilor. Se dereglează serios circulaţia şi se dilate venele, apar umflături masive şi dureroase.

Pe langa cauzele interne ce favorizeaza aparitia celulitei, sunt si factori externi ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea acesteia:

  • Dieta dezechilibrata– consum excesiv de carbohidrati, grasimi si sare in detrimentul alimentelor bogate in fibre (cereal integrale), fructe si legume, consum optim de apa.
  • Stilul de viata– un mod de viata si de lucru sedentar prin lipsa efortului si a exercitiilor fizice, perioade lungi de timp intr-o anumita pozitie (asezat sau in picioare), cosnumul de tutun si alcool
  • Vestimentatia– hainele foarte starmte purtate frecvent si pe perioade lungi de timp afecteaza circulatia sangelui cu efecte negative asupra aspectului sanatos si placut al pielii
  • Genetic– persoane cu metabolism lent si sistem circulator deficitar sunt predispuse la riscul de a dezvolta celulita
  • Starea de sanatate– un dezechilibru la nivel ul hormonilor tiroidieni, estrigeni, prolactina, insulina, noradrenalina are un rol determinant in producerea si dezvoltarea celulitei

In cadrul Cursului de Remodelare Corporala  marca Start Academy https://www.cursuri-estetica.ro/remodelare-corporala/ trainerii nostrii pun mare accent pe parcurgerea de catre viitorii specialistii in remodelare corporala a protocolului  amanuntit de consult si  anamneza pacient pentru a evalua corect afectiunea acestuia si pentru a-i realiza o schema de tratament conform asteptarilor clientului, asteptari care sa fie totusi  unele realiste.

Necunoscand in detaliu aceste aspect ce determina aparitia celulitei, ce favorizeaza dezvoltarea ei, aspect ce caracterizeaza celulita si departajeaza o forma de alta, un technician in remodelare corporala ramane doar un operator al unui echipament si nu un specialist trebuie sa aibe o viziune atat de ampla si clara in ceea ce priveste tratamentele de remodelare corporala.

Odata instalata celulita, doar prin modificarea stilului de viata defectos si responsabil de aparitia si instalarea celulitei, sansele sa scapam de celulita sunt reduse iar solutia o reprezinta tehnologiile moderne de remodelare corporala si specialistii foarte bine pregatiti in acest domeniu.  Nu mai merge cu tratamentele aplicate ‘dupa ureche’. Clientii sunt foarte exigenti si selectivi.

Daca acum multi ani de zile, singurele modalitati noninvazive de a scapa de celulita erau masajul anticelulitic si terapiile ce sunt considerate la momentul actual ‘de baza’ in remodelare corporala cum sunt vacuum sau impachetarile termo, astazi avem la dipozitie o gama mult mai diversificata de tehnologii aplicate remodelarii si reconstructiei corporale, cum sunt cavitatia, criolipoliza, radiofrecventa, endermologia, lipolaser, HIFU combinare cu presoterapia, terapiile cu IR sau detox spa https://www.lortec-medical.ro/remodelare-corporala-c-16.html Aceste tehnologii  actioneaza mult mai in profunzimea pielii, exact acolo unde este pozitionat stratul adipos si mult mai focusat pentru a elimina problema estetica.

Astfel, acest inconvenient- celulita- care poate sa ne influenteze nu numai partea fizica dar sa ne creeze si un discomfort emotional si psihic, poate fi usor si eficient de tratat sau controlat cu procedurile de remodelare corporala.

Si daca prima procedura folosita pentru eliminarea celulitei a fost masajul anticelulitic realizat manual de catre maseur, la momentul de fata avem un echipament ce face munca maseurului , fara efort si la un nivel de performanta net superior. Indiferent de denumirea comerciala, echipamentele ce realizeaza masajul subdermal au la faza tehnologie numita endermologie https://www.lortec-medical.ro/endermologie-c-27.html

In urmatorul articol vom trata pe larg si amanuntit endermologia.

Stay tune!

Sunati ACUM!