Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul uman, care se gaseste in oase, muschi, piele si tendoane. Este un liant care tine corpul impreuna. Colagenul poate fi cinsiderat o schela pentru a oferi rezistenta si structura corpului uman.
Sunt 2 categorii de colagen: endrogen- colagenul natural, sintetizat de organism si exogen – colegen sintetic, provine dintr-o sursa exterioara, cum ar fi suplimentele.
Colagenul endogen sintetizat in mod natural de organism are o serie de functii importante. Scaderea sintezei de colagen ste legata de o serie de probleme de sanatate.
Colagenul exogen este utilizat in scopuri medicale si cosmetice, inclusiv regenerarea tesuturilor corpului uman.
Iata cateva aspecte cheie despre colagen.
- Colagenul apare in tot corpul, dar mai ales la nivelul pielii, oaselor si tesuturilor conjunctive.
- Unele tipuri de fibre de colagen sunt mai rezistente decat otelul.
- Productia de colagen scade odata cu varsta si expunerea la factori nocivi precum fumatul si razele UV.
- Colagenul are rol esential in vindecare prin generarea de celulele noi in locurile ranilor.
- Lotiuni cosmetice care pretind ca cresc nivelul de colagen este putin probabil sa faca acest lucru, deoarece moleculele de colagen sunt prea mari pentru a fi absorbite prin piele.
Dar ce este colagenul?
Colagenul este o proteina dura (proteinele sunt substante organice macromoleculare formate din lanturi simple sau complexe de aminoacizi), insolubila si fibroasa care constituie o treime din totalul proteinelor din corpul uman. In structura colagenilor, moleculele sunt grupate pentru a forma fibrele lungi si subtiri. Acestea actioneaza ca structuri de sustinere si celule de ancora unele de altele. Ele dau pielii rezistenta si elasticitate.
Exista mai multe tipuri de colagen:
- Tipul 1: Acesta este unul dintre cele mai abundente tipuri prezente in corpul uman si ajuts la sustinerea pielii sanatoase.
- Tipul 2: Acesta este prezent in principal in cartilaj si poate ajuta la promovarea ssnststii articulare.
- Tipul 3: Acest tip sustine sanatatea pielii prin imbunatatirea elasticitatii.
- Tipul 5: Acest tip ajuta cresterii placentei la gravide.
- Tipul 10: Acest tip apare si in cartilaj si ajuta la sustinerea sanatatii si dezvoltarii oaselor.
Există cel putin 16 tipuri diferite de colagen, cu structuri si functii diferite, dar 80 – 90 % dintre ele apartin tipurilor 1, 2 si 3.
Colagenii din corpul uman sunt puternici si flexibili. Fibrele de colagen de tip 1 sunt in special flexibile si elastice, capabile sa fie intinse extrem de mult fara a se rupe, fiind mai puternice decat otelul.
Rolul colagenului. Ce face colagenul?
Colagenul este secretat de diverse celule, dar mai ales de celulele tesutului conjunctiv. Tesutul conjunctiv este un tip de tesut animal, format din celule distantate, intre care se afla fibre si un material numit substanta fundamentala (matricea extracelulara), asigurand conexiunea dintre celule, tesuturi sau organe. Fibrele pot fi de colagen, elastina sau reticulina. Colagenul de gaseste in matricea extracelulara. Aceasta este o retea complexa de macromolecule care determina proprietatile fizice ale tesuturilor corpului.
In derm, sau stratul mijlociu al pielii, colagenul alaturi de elastina ajuta la formarea unei retele fibroase prin intermediul celulelor numite fibroblaste. De asemenea, joaca un rol important in inlocuirea si regenerarea celulelor moarte ale pielii. In felul acesta gasim logica cum actioneaza tratamentul de plasma pen. Micoleziunile termice (microarsurile) realizate prin plasma pun in miscare tot mecanismul de regenerare.
Odată cu varsta, organismul produce o cantitate tot mai mica de colagen iar structural pielea este efectata: se formeaza riduri, piele lasata, fara fermitate iar la nivel de cartilaj articular, acesta se slabeste. Femeile sunt afectate de o reducere dramatica a sintezei de colagen dupa menopauza iar efectele in ceea ce priveste impatranirea pielii sunt observabile brusc.
Pana la varsta de 60 de ani, o scadere considerabila a productiei de colagen este normala.
Folosirea colagenului: medical si cosmetic
Colagenul asa cum este sintetizat in mod natural, este si resorbabil ceea ce inseamna ca poate fi descompus, transformat si absorbit inapoi in organism.
Faptul ca apare in mod natural o fac versatila utilizarea colagenului din punct de vedere clinic si potrivit pentru diverse scopuri medicale.
Colagenul pentru uz medical poate provine de la oameni, vaci, porci sau oi.
Filler- substanta de umplere
Injectiile de colagen pot imbunatati aspectul contururilor (pometi, barbie, mandibula, frunte) si pot umple ridurile. Produsele de tip ‘filler’ care contin colagen pot fi folosite cosmetic pentru a indeparta ridurile. Colagenul poate umple volume relativ superficiale. Ridurile mai profunde sunt de obicei umplute cu substante precum grasimi, silicon, acid hialuronic, botox. De asemenea, poate imbunatati aspectul cicatricilor. Aceste fillere sunt provenite de la oameni si vaci. Trebuie facute teste alergologice inainte de utilizarea colagenului de la vaci, pentru a evita agravarea oricaror alergii.
Pansament- substanta de vindecare
Colagenul poate ajuta la vindecarea ranilor prin atragerea si dezvoltarea de noi celule ale pielii pe locul plagii. Induce vindecarea si ofera un mediu proprice pentru cresterea tesuturilor noi.
Pansamentele cu colagen pot ajuta la vindecarea:
- rani cronice care nu raspund la alt tratament
- rani care secreta lichide corporale, cum ar fi urina sau transpiratia
- rani de granulare, pe care cresc diferite tesuturi
- rani necrotice sau putrede
- arsuri de gradul II
- grefe de piele
Pansamentele cu colagen nu sunt recomandate pentru arsurile de gradul III, rani acoperite cu coji uscatate sau pentru pacientii care pot fi sensibili la produsele provenite de la vaci.
Membranele pe baza de colagen au fost utilizate in terapia parodontala si a implantului pentru a promova cresterea anumitor tipuri de celule. In chirurgia orala, barierele de colagen pot impiedica migrarea celulelor cu crestere rapida din jurul gingiei sa migreze catre o rană într-un dinte. Acest lucru pastreaza un spatiu in care celulele dintilor au sansa sa se regenereze. Membranele pe baza de colagen pot ajuta vindecarea in aceste cazuri si sunt resorbabile, astfel incat aceasta bariera nu trebuie sa fie indepartata chirurgical după operatia principala.
Proteze vasculare
Grefele de tesut de colagen de la donatori au fost utilizate in regenerarea nervilor periferici, in proteze vasculare si in reconstructia arteriala.
Tratamentul artrozei
Suplimentele de colagen pot ajuta la tratarea artrozei. Un studiu din 2006 a relatat ca, consumul de suplimentele care contin colagen au ajutat la scaderea simptomelor dureroase si la imbunatatirea functiei articulare la persoanele cu osteoartrita. Pe masura ce suplimentul a fost absorbit, colagenul s-a acumulat in cartilaj, iar acest lucru a ajutat la reconstruirea matricei extracelulare.
Revitalizarea pielii
Multe produse care contin colagen, inclusiv creme, serumuri, lotiuni, etc. sustin ca revitalizeaza pielea prin cresterea nivelului de colagen din tesuturi. Acest lucru se intampla cu un randament scazut deoarece moleculele de colagen sunt prea mari pentru a fi absorbite in mod natural prin piele.
Beneficiile se datoreaza mai mult efectelor hidratante ale acestor produse la nivelul straturilor superioare din epiderm (primul strat al pielii) si foarte putin prin cresterea directa a colagenului din tesuturi.
Prin urmare, pentru a eficentiza cresterea cantitatii de colagen in piele, metoda ce da randament este mezoterapie cu microace (microneedlingul) fiind de altfel numita si terapia de inductie a colagenului. Tratamentul prin microneedling se bazeaza pe mecanismele de auto-vindecare ale organismului prin producerea naturala de colagen si elastina. Folosirea micro-acelor este minimdureroasa si resimtita de nervii receptori ai pielii ca un stimul al microleziunii. Acele sunt atat de fine si subtiri, incat ranirea tesutului este foarte putin probabila. Cu toate acestea, acest “stimul nervos” are ca tinta un proces de vindecare in cascada. Celulele din piele elibereaza semnale de crestere catre celulele nediferentiate, dupa intepare. Efectul este raspandirea de noi celule. Acestea inchid micocanalul realizat prin intepatura acelor, transformandu-se automat in fibre de colagen, dar creeaza si fibre capilare care ajuta la circulația sangelui. Tehnologia aparatului, tipologia miscarilor folosite si concentratia substantelor pot face o mare diferenta in calitatea rezultatelor.https://www.cursuri-estetica.ro/curs/mesoterapie-microneedling/
Prevenirea pierderilor de colagen
Tratamentele moderne cum este microneedlingul, plasma penul sau terapia cu laser poate ajuta la tratarea pielii sau imbunatatirea aspectului pielii, deoarece poate stimula cresterea colagenului si elastinei.
O dieta sanatoasa poate ajuta organismul sa produca colagen.
Nutrientii care pot sustine formarea colagenului includ:
- Prolina: din albusuri, carne, branza, soia si varza.
- Antocianuna: din mure, afine, cirese, zmeura, varza rosie si vanata.
- Vitamina C: din portocale, capsuni, ardei si broccoli.
- Cupru: din scoici, nuci, carne rosie si chiar potabila
- Vitamina A: din alimente provenite de la animale si in alimente vegetale sub forma de beta-caroten.
Ce dauneaza colagenului?
Unii factori pot epuiza nivelul de colagen din corp. Evitarea lor ar putea mentine pielea sanatoasa mai mult timp.
- Consumul ridicat de zahar: O dieta cu continut ridicat de zahar creste rata procesului in care zaharurile din sange se ataseaza de proteine pentru a forma noi molecule numite produse avansate de glicare (AGE) care afecteaza proteinele din apropiere si poate face colagenul uscat, fragil si slab.
- Fumatul: Multe substante chimice prezente in fumul de tutun afecteaza atat colagenul cat si elastina din piele. De asemenea, nicotina ingusteaza vasele de sange in straturile exterioare ale pielii. Acest lucru compromite sanatatea pielii prin reducerea furnizarii de nutrienti si oxigen in piele.
- Lumina soarelui: razele ultraviolete din lumina soarelui fac ca colagenul sa se descompuna mai rapid, daunand fibrelor de colagen si de elastina. Razele UV din lumina soarelui afecteaza colagenul din derm, iar pielea se reconstruieste incorect, formand riduri.
- Tulburari autoimune: Unele tulburari autoimune determina anticorpii sa afecteze colagenul. Modificarile genetice pot afecta matricei extracelulare. Colagenul care este produs poate fi mai mic sau poate fi colagen disfuncțional, mutant.
Procesul de imbatranire face ca nivelul colagenului sa se epuizeze in mod natural in timp. Nu exista nicio modalitate de a preveni acest lucru. Evitarea tutunului si a excesului de expunere la soare si urmarea unui regim alimentar sanatos si a regimului fizic poate ajuta la reducerea imbatranirii vizibile si la protejarea colagenului, mentinand pielea, oasele, muschii si articulatiile sanatoase mai mult timp.