Blog

Cum pot scăpa de milia?

Milia sunt chisturi mici, galbene sau albe, care apar izolate sau sub forma de ciorchini, de obicei pe fata. Popular sunt denumite si ‘ puncte de grasime’. Adesea se intalnesc chiar si la nou-nascuti, dar pot afecta persoane de orice varsta.

In acest articol, cum se intampla si in cadrul cursurilor Start Academy de plasma pen si cosmetica https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditare-cosmeticiana/, analizeazam diferitele tipuri de milia, cauzele lor si modalitatile posibile de a scapa de ele.

Milia sunt chisturi mici albe sau galbene, asemanatoare cu un cos, ce sunt incastrate adanc sub piele. De obicei au dimensiuni de 1 pana la 2 milimetri (mm), dimensiune destul de mare comparativ cu dimensiunea porilor pielii. Prin urmare sunt vizibili cu ochiul liber si sesisabili la atingere. Inclusiv makeupul, chiar si cel profesional, nu reuseste sa ascunda total acesta probleme de ten, rezultatul constand intr-o denivelare pe zona afectata.

Milia se formeaza atunci cand keratina, o proteina ce se gaseste in mod natural in piele, ramane blocata sub piele si nu mai ajunge sa fie eliminata prin procesul natural de exfoliere a celulelor ‘moarte’.

Desi poate aparea oriunde, milia apare cel mai adesea pe fata, de obicei in jurul pleoapelor si obrajilor, in zonele mai uscate unde exfolierea este mai lenta sau in zonele unde celulele pielii secreta mai multa keratina.

Remedii anti-milia pentru aplicarea acasa

Sunt cazuri in care milia va disparea de la sine cand se realizeaza un echilibru la nivel celular dar sunt cazuri in care milia persista si este imposibil de eliminat printr-o extractie superficiala.

O serie de remedii aplicate acasa pot ajuta sa mentinem controlul asupra acestui inconvenient – milia. Desi nu s-a dovedit ca ar exista vreun remediu specific care sa indeparteaze rapid milia, aceste tratamente pentru aplicarea acasa sunt in mare parte cu risc redus.

De exemplu:

  • Curatati zilnic zona afectata. Folositi un sapun usor pentru a preveni iritarea pielii, sapunurile speciale pentru pielea sensibila
  • Aburul deschide porii. Acest lucru se poate face printr-o baie de abur sau alergarea unui dus fierbinte.
  • Exfoliati zona in mod regulat. Cu toate acestea, evitati exfolierea excesiva, deoarece exfolierea zilnica poate irita pielea.
  • Folositi protectie solara. Cremele solare cu protectie ridicata SPF 50 pot fi de ajutor. Nu mai este nicio noutata ca UV solare sau artificiale sunt nocive pentru sanatatea pielii si functionarea normala a functiilor pielii.
  • Folosind retinoizi topici. Retinoizii de uz topic sunt creme sau geluri pe baza de vitamina A. Desi sunt concepute pentru a trata in primul rand acneea si alte probleme ale pielii (riduri si pete), exista dovezi, putine este adevarat, ca acestea sunt eficiente in tratarea miliei.
  • Evitati sa intepati sau sa stoarceti milia. Desi poate fi tentant ca si o varianta de eliminare a miliei, aceasta trauma provocata pielii creste riscul de infectie si poate duce la cicatrici.
  • Unele experimente sugereaza ca extractele de trandafiri, scortisoara si miere au proprietati antibacteriene care pot rezolva unele probleme ale pielii. Cu toate acestea, nu s-au efectuat cercetari cu privire la eficienta lor pentru milia.

Abordarea miliei din punct de vedere profesionist (cosmetic, dermato-cosmetic sau medical)

Daca milia provoaca ingrijorare, anumite tratamente clinice au fost folosite pentru a incerca sa le inlature.

Acestea includ:

  • Extractia prin microincizie. Un specialist in cosmetica sau dermatocosmetica foloseste un ac sau o lama sterila pentru a extrage milia din profunzimea pielii. Nu incercati acest lucru acasa, deoarece puteti risca infectii si cicatrci!
  • Interventie tip chirurgical. Sub efectul unui anestezic aplicat local, o persoana cu pregatire in sfera medicala face o inchizie, indeparteaza milia, apoi resigileaza pielea cu un fir chirurgical.
  • Crioterapia. Milia sunt criogenate/ congelate, adesea cu azot lichid. Acest lucru poate provoca aparitie de umflaturi care ar trebui sa dispara in cateva zile.
  • Minociclina. Acest antibiotic oral poate fi util in tratarea anumitor tipuri de milia, cum ar fi milia in plaga.

Toate aceste tratamente prezinta un risc de cicatrici, cu exceptia minociclinei, care prezinta alte riscuri. Deoarece milia in sine nu provoaca cicatrici, ganditi-va cu atentie inainte de a urma unul dintre aceste tratamente.

Unul dintre tratamentele cele mai moderne, eficiente, mini-invazive in tratarea si eliminarea miliei ramane totusi Plasma Penul. Siguranta efectuarii tratamentului cu Plasma Pen, indiferent de problema tratata, inclusiv milia, consta in pregatirea de specialitatea a tehnicianului in tehnologia de plasma, parcurgerea protocolului corect de lucru, ceea ce in mare parte inseamna o energie moderata si o singura trecere. Obtinerea rezultatului corect printr-o vindecare corecta presupune respectarea unui protocol corect de ingrijire pe care clientul il urmeaza ulterior parcurgerii sedintelor de tratament.

In cazul miliei, tratamentul de Plasma Pen prin microblitzul generat de dispozitiv, lucreaza concomitent prin crearea unui canal ce faciliteaza extractia sedimentului de keratina (milia) sau topirea acestei acumulari din acesta proteina si ‘cauterizartea’ instanta a zonei unde concentratia de keratina a creat o denivelare, microcauterizarea avand un efect benefic pentru o uniformizare in textura pielii si preintampinarea formarii unui alt chist. Astfel,pentru milia , Plasma Penul curata si trateaza in profunzimea pielii.

https://www.cursuri-estetica.ro/curs/plasma-pen/

Mentinere post tratament eliminare milia si prevenire reaparitie

Nu este intotdeauna posibila prevenirea miliei, de exemplu atunci cand apare la nou-nascuti. Cu toate acestea, atunci cand milia este asociata cu alte afectiuni ale pielii sau leziuni, un tratament rapid le poate impiedica sa (re)apara.

Sfaturi pentru prevenirea miliei includ:

  • evitarea expunerii excesive la soare
  • evitarea utilizarea unor creme grase sau produse pe baza de ulei ingreunad astfel procesul de eliminare a celulelor moarte de la suprafata pielii
  • exfolierea blanda de 2 si 3 ori pe saptamana

Milia poate aparea uneori chiar si in urma unei peelingurilor chimice. Poate fi posibil sa se previna aparitia lor prin aplicarea unui retinoid topic inainte de procedura. Cu toate acestea, retinoizii pot cauza pete inchise la culoare sau iritare excesiva atunci cand sunt utilizate în combinatie cu peelingurile chimice. In acest sens, va recomandam sa solicitati o opinie avizata de la specialsitul in peelinguri chimice tinand cont si de tipul de produs utilizat.

Tipuri de milia si cauze de aparitie

Milia neonatala- Milia afecteaza pana la 50 % din totalul nou-nascutilor. De obicei, ele dispar singure in cateva saptamani. Milia neonatala se localizeaza adesea pe nas, dar poate aparea pe scalp, fata, trunchiul superior si in interiorul gurii. Aceste aparitii/ denivelari pot fi confundate cu acneea neonatala. Umflaturile albe ale acneei neonatale variaza ca marime si sunt adesea inconjurate de roseata, in timp ce milia este în general uniforma ca marime si culoare, fara roseata. Milia poate fi prezenta de la nastere, in timp ce acneea neonatala nu apare de obicei decat la 2 saptamani dupa nastere.

Milia primara- Milia primara apare la copii si adulti. Este un tip de milia ce poate disparea fara tratament in cateva saptamani, dar poate dura si cateva luni sau ani.

Milia primara apare adesea pe urmatoarele parti ale corpului:

  • pleoapele
  • obrajii
  • frunte
  • organele genitale
  • De asemenea, pot aparea de-a lungul creasei nazale la copiii mici.

Milia en plaque (in plaga)- Acest tip de afectiune, milia multipla se intinde pe o zona mai mare, plata, ridicata deasupra pielii din jur. Acesta plaga are adesea o forma clara si bine definita. Milia en plaque poate afecta copiii si adultii, in special femeile de varsta mijlocie. Se gaseste de obicei pe pleoape, in jurul ochilor, in spatele urechilor si pe obraz sau maxilar.

Aceasta afectiune este rara si uneori este asociata cu alte probleme ale pielii, inclusiv:

  • pseudoxanthoma elasticum
  • lupus eritematos discoid
  • lichen planus

Milia eruptiva multipla- Acest tip rar de milia implica numeroase denivelari care apar in aceeasi zona pe parcursul mai multor saptamani sau luni. Acesta este adesea singurul simptom, desi zona poate simti si mancarime. Milia eruptiva multipa tinde sa apara pe fata, bratele superioare si trunchiul superior.

Milia traumatica- Cunoscuta si sub denumirea de milia secundara, aceasta afectiune apare ca urmare a ranirii pielii, care poate implica:

  • o arsura
  • blistering de la o afecțiune a pielii sau reactie alergica
  • proceduri de refacere a pielii, cum ar fi dermabraziunea sau rejuvenarea cu laser
  • expunere excesiva la lumina soarelui

Milia asociata cu medicamente- Anumite medicamente de actualitate, inclusiv unele creme de steroizi, pot cauza aparitia miliei.

Factori de risc

Milia prezinta foarte puține riscuri. Cand milia este asociata cu o alta afectiune sau vatamare, aceasta afectiune trebuie tratata separat. Este important ca milia sa fie diagnosticata corect. Pot fi confundate cu alte tipuri de afectiuni ale pielii, inclusiv comedoane, miliaria si alte tipuri de chisturi.

Milia tinde sa nu provoace probleme pe termen lung. Perspectiva este foarte buna, iar majoritatea cazurilor se pot rezova cu tratamente noninvazive sau miniminvazive, ori se rezolva fara tratament in cateva saptamani, luni, ani.

Milia poate disparea mai repede la nou-nascuti, pentru care trebuie sa lasam ca afectiunea sa se autorezolve, decat la copii si adulti, pentru care estetic creaza insa un mare disconfort pentru a lasa ca acesta afectiune netratata.

De retinut este ca, daca milia nu dispare in cateva saptamani, este recomandat sa va adresati unui specialist in estetica ca sa poata prezenta si recomanda optiuni de tratament.

Sunati ACUM!