Blog

Cum sa pastram rezultatul micropigmentarii sprancenelor pe termen indelungat

Odata ce investiti, atat financiar dar si emotional, in procedura de micropigmentare sprancene, veti dori rezultatul perfect al micropigmentarii pe termen cat mai lung. Micropigmentarea sprancenelor dureaza in medie 1-1.5 an de zile dar poate ajunge chiar si la 2 sau poate 3 ani pana veti considera va aveti nevoie de o sedinta de reimprospatare. Sunt o multime de factori care determina un interval mai scurt sau mai lung intre sedinta de pigmentare si sedinta de reimprospatare: tipul de pigment si cantitatea utilizata, tehnica de pigmentare folosita, metabolismul individual si ingrijirea pe termen scurt si lung sunt factori determinanti. Daca anumiti factori nu stau in puterea clientei, ingrijirea zonei lucrate este strict competenta si atributia clientei.

Cu ajutorul Trainerului in Dermopigmentare Start Academy Bucuresti si Galati ( https://www.cursuri-estetica.ro/curs/acreditat-dermopigmentist/)- Claudia Paise ( https://www.facebook.com/paiseclaudia/) vom puncta cele mai importante si recomandate modalitati de ingrijire a sprancenelor micropigmentate pentru mentinerea rezultatului pe termen lung.

Protocolul de ingrijire imediat dupa procedura de pigmentare:

La scurta perioada dupa tratament, clienta poate sa sesiseze:

  • furnicaturi
  • sensibilitate
  • edem (umflatura)
  • eritem (roseata)
  • formarea de coji si exfoliere
  • mancarime

Toatea aceste reactii sunt perfect normale si se datoreaza faptului ca pielea incepe sa se vindece. Aceste simptome pot dura pana la 72 de ore si pot fi usor de controlat cu antiinflamatoare si antialergice. In aceste zile este important sa nu se atinga zona pigmentata si este interzisa aplicarea de creme sau alte produse fara acordul si recomandarea specialistului in dermopigmentare.

Primele 7 zile

Prima saptamana dupa sedinta de pigmentare sprancene este cruciala pentru a asigura o vindecare eficienta si un rezultat excelent. Dermopigmentistul a facut tot ce a putut pentru a realiza sprancene frumoase mai departe depinde de clienta sa termine protocolul prevazut de machiajul semipermanet.

In primele 7 zile se recomanda:

  • Dupa 72 ore de la procedura se poate aplica un strat subtire de cream after care (https://www.semi-permanent.ro/consumabile/inainte-and-dupa/ingrijire/ )
  • Functie de tipul de ten (mixt sau gras) crema after care se poate aplica o singura data pe zi sau, in cazul tenurilor uscate, chiar si de 2-3 ori pe zi, conform instructiunilor dermopigmentistului. Crema se poate aplica cu degetul curat sau cu un betisor cu varf cu bumbac sterilizat.
  • Crema se aplica prin miscari blande si nu se aplica in exces. Eventualul surpus de crema se indeparteaza cu un servetel curat printr-o  usoara tapotare. Logica este ca ‘mai putin este mai mult’ si pielea are nevoie de aer pentru a respira si a se vindeca.  Pentru tenul gras cu pori dilatati sau pentru anumite tehnici de pigmentare, cum ar fi tehnica fir cu fir, vindecarea pe uscat, fara aplicarea de crema after care s-a dovedit mult mai eficienta decat vindecarea prin aplicarea de crema. Dermopigmentistul este in masura sa decida care varianta se recomanda iar clienta trebuie sa respecte recomandarea fara sa ia in consideraea alte opinii, mai mult sau mai putin avizate, si in niciun caz nu trebuie sa apleleze la variante de creme care sa grabeasca procesul natural de vindecare a pielii.
  • Este interzisa lezarea pielii pe zona pigmentata: Senzatia de mancarime este normala, este un semn ca pielea incepe sa se vindece, si trebuie anulata orice tentatie de scarpinare a zonei. Nu zgariati zona pigmentata deoarece acest lucru ar putea provoca microcicatrici, infectii si un rezultat nesatisfacator. Pielea pe zona pigmentata se poate exfolia usor. Acest lucru este, de asemenea, perfect normal si ar trebui lasat sa se exfolieze si sa se vindece in mod natural.
  • Evitati machiajul si aplicarea altor produsele pe zona pigmentata: Singurul produs permis pe zona pigmentata este crema aftercare recomandata de specialsitul in machiaj semipermananet. Orice alt produs de make up,  hidratare, cicatrizare, uleiuri sau lotiuni ar putea provoca infectii sau o reactii alergice la nivelul pielii, care vor fi în detrimentul rezultatului final.
  • Nu va spalati pe fata 🤨 : S-ar putea sa sune puțin brutal si neigientic. Apa in exces, apa calda sau rece, spalatul frecvent pot cauza inconveniente pentru lucrarea de pigmentare. Imediat dupa procedura de micropigmentare se recomanda ca excesul de limfa ce se poate inregistra si eventualele picaturi de sange sa fie inlaturate prin spalare delicata cu apa calduta si sterse prin tapotare delicata. Excesul de limfa si sangele neinlaturat determina formarea de coji groase si inestetice ce prelungeste procesul de vindecare si caderea cojilor in mod natural. Prin formarea de coji groase si caderea lor greoaie se pierde si din cantitatea de pigment introdusa prin procedura de pigmentare. Cu siguranta inotul este interzis in acesta perioada scurta de vindecare.
  • Fara breton pe sprancene 👧 : Parul care sta peste sprancenele abia pigmentate poate provoca infectii care vor perturba modul în care se stabileste pigmentul si implicit rezultatul final.
  • Evitati soarele, solarul si transpiratia in exces: ochelarii de soare mari 😎 sau o palarie potrivita👒  pot oferi o protectie deosebita pentru tatuajul semipermanant al sprancenelor. Nu se recomanda cremele de protectie solara deoarece contin divesi oxizi cu scop de protectie solara, oxizi care pot interfera cu pigmentul tatuajului. Evitati activitatile care ar putea provoca transpirație excesivă, cum ar fi sportul sau sauna.

Grija si atentia pe care clienta o acorda tatuajului semipermanant in acesta etapa poate sa insemne diferenta dintre un tatuaj cosmetic frumos, de lunga durata sau un rezultat dezamagitor.

De retinut! culoarea pigmentarii va fi inevitabil acum mai inchisa decat rezultatul final, deci nu va speriati si nu presupuneti ca pigmentul este culoarea nepotrivira, aleasa gresita, ca tehnica de micropigmentare aleasa nu este potrivita sau realizata incorrect.  Clienta trebuie sa aibe rabdare, sa acorde timp de vindecare si fixare pigment pentru a putea interpreta rezultatual final.

Primele cateva saptamani

In decursul a 2 saptamani de la pigmentarea marea majoritatea a clientelor vor observa ca zona pigmentata este vindecata. Cojile formate incep sa se desprinda. Important este sa nu desprindem fortat aceste coji ci doar sa intervenim in situatia in care ele au tendinta de a se desprinde dar raman blocate eventual datorita firelor de par existente, grosimii cojilor, uscaciunea pielii.

Dupa caderea cojilor cele mai multe cliente au un soc!

Socul se datoreaza faptului ca zona lucrata este deschisa la culoare si pigmentul nu se vede foarte bine. Din acest moment incepe un alt proces de vindecare piele si stabilizare si fixare pigment. Cojile ce au cazut au lasat dedesubt zona mai deschisa la culoare. Pielea isi revine la culoarea normala dat fiind faptul ca melanocitele secreta melanina ce ajunge sa pigmenteze natural pielea iar celulele ‘moarte’ existente la suprafata pielii pe zona respectiva (nu confundati cu cojile formate ce au cazut) se vor exfolia si vom avea o piele insanatosita total.

In tot acest timp, celulele cu rol de vindecare in organimul uman (macrofagele) vor elimina particule foarte fine si foarte mici din pigmentul introdus. Particulele de pigment cu molecula mai mare ajung sa se fixeze la limita dintre primele 2 straturi ale pielii (epiderm si derm)

Dupa 21-30 de zile putem considera ca zona este vindecata total iar pigmentul este fixat pe termen lung.

In tot acest timp recomandarile pe care clienta trebuie sa le urmeze raman valabile ca cele mentionate la ingrijirea din primele 7.

Din acest moment putem lua in calcul stabilirea sedintei de retus cu specialistul in dermopigmentare. Retusul se face la minim 4 saptamani de la sedinta initiala de pigmentare si de regula la maxim 8-12 saptamani. In cazul in care se depaseste acest interval sedinta, functie de politica propie de lucru a dermopigmentistului, sedinta se poate considera reimprospatare. La retus dermopigmentistul poate sa aduca imbunatatiri culorii rezultate, formei, retentiei de pigment.

Dupa retus se parcurg iarasi etapele de vindecare detaliate si trebuie urmat acelasi protocol de ingrijire.

Ingrijirea si mentinerea rezultatului pigmentarii pe termen lung

Cliente investesc bani si sentimente in sprancenele lor si isi doresc sa obtina satisfactia maxima din investitia lor. Acest lucru presupune ca va trebui sa aibe grija de investitia facuta in noile lor sprancene micropigmentare astfel incat rezultatul sa se mentina impecabil pe termen lung. Aceasta ingrijire este minima, mai lejer de urmat si se recomanda urmatoarele:

  • protectie solara, deoarece lumina soarelui va estompa tatuajele semi permanente ale sprancenelor
  • evitati sa folosiii creme ce contin oxizi de Zn sau Ti (pigmenti albi) deoarece acestea pot afecta culoarea micropigmentarii
  • evitati pe cat posibil anumite tratamente ale pielii pe zona respectiva cum ar fi peelingurile chimice, scruburile faciale si microdermabraziunea, intinerirea cu laser și altele similare. Daca planuiti un tratament pentru piele, spuneti-i esteticianului despre tatuajul dvs. semipermanent pentru sprancene
  • daca aveti nevoie de o scanare RMN sau o alta procedura medicala posibil sa aibe o influenta si, informati medicul despre lucrarea de micropigmentare

Desi toate aceste instructiuni permanente de ingrijire dupa micropigmentare pot parea cam descurajante la inceput, majoritatea sunt pur si simplu de bun simt si tin, in mare parte, de un ritual obisnuit de ingrijire.

Clientele trebuie sa fie relaxate ca dermopigmentistul este disponibil pentru asistenta si consiliere indiferent daca a trecut o luna sau un an de la procedura.

De retinute faptul ca, nu exista nicio garantie cu privire la cat timp vor dura lucrarile de micropigmentare, dar cu putina grija si atentie se poate obtine si se poate mentine un rezultat excelent cat mai mult timp posibil.

Succes!😉

Sunati ACUM!