Este dificil să vorbim despre evoluția procesului de dermopigmentare întrucât și în momentul de față aceasta este într-o continuă dezvoltare. În ultimii trei ani lucrurile au evoluat într-un ritm alert și iată că acum avem acces la cursuri mult mai complexe, manuale bine structurate, aparatură modernă și pigmenții game variate. Cu ajutorul aparatelor de ultimă generație, bătaia acului este mult mai bine controlată, astfel șansele ca pielea să fie lezată sunt destul de mici. De și întrecut procedura de dermopigmentare era tratată ca subiect tabu, în zilele noastre tot mai multe persoane apelează la ea.
Perioade reprezentative stilului în dermopigmentare
Între anii 2000-2010 persoanele care apelau la acest tip de machiaj permanent erau mai puține ca și număr, iar solicitările lor se limitau la pigmentarea sprâncenelor pline, tip tribal cât mai închise la culoare, eventual negru care în timp se transforma în albastru sau verde. În privința buzelor, clientele doreau doar pigmentarea conturului într-o variantă de maro. În acea perioadă, acest tip de procedură se realiza în general în cabinetele pentru tatuaj corporal utilizând pigmenți permanenți, satisfăcând dorința generală ca durată să țină cel puțin 5 ani indiferent de culoare. Din cauza lipsei de tehnică și modalității mult prea invazive realizate în trecut, culoarea ajungea în stratul dermic al pielii și se întâmpla des să migreze pe sub piele.
2010-2015. Ritmul de dezvoltare a domeniului din România se accelerează, iar tot mai multe cosmeticiene găsesc o oportunitate în a-și mări portofoliul de servicii dorindu-și să aducă ceva nou la un preț considerabil mai mare comparativ cu alte servicii. Tendința pigmentării sprâncenelor se îndreaptă ușor dar sigur către un rezultat mai natural și se extinde către tehnica de fir cu fir – cea mai grea de realizat din aparat, motiv pentru care nu se remarcă mulți tehnicieni pe piață cu rezultate excelente, iar clientele sunt nemulțumite mai ales că rezultatul nu are o rezistență în timp la fel de mare, iar în timp firele ajung să se unească.
Odată cu acestea se modifică și cerința pentru dermopigmentarea buzelor, în această perioadă clientele descoperă posibilitatea de a pigmenta și volumul lor, dar și nuanțele care pot fi mai variate, în multe tonuri de roșu sau roz. În schimb se cere des ca, conturul buzelor să fie depășit considerabil lucrul ce duce la rezultate nereușite.
2017. Actuala tendință către formele pline, perfect conturate, unghiuri ascuțite, care erau la mare căutare în urmă cu 10 ani, acum dispar ușor, ușor. Dacă atunci de cele mai multe ori sprânceana naturală era îndepărtată complet acum se încearcă păstrarea pe cât posibil a firelor naturale care au o importanță deosebită în aspectul final al lucrării. Recent a apărut și tehnica manuală, menită să imite cu ușurință firele naturale și să completeze imperfecțiunile. Piața producătorilor de pigmenți s-a dezvoltat enorm și tehnicienii în număr cât mai mare, întâmpină probleme în alegerea lor. Dacă acum 5 ani o cosmeticiană își rezerva dreptul să nu învețe dermopigmentarea, acum acest serviciu ajuns să fie indispensabil din centrele de înfrumusețare precum epilatul sau extensiile de gene. Tehnicile actuale pentru pigmentare sprâncenelor sunt powdering, ombre shadding, hairstroke sau inclusiv combinarea lor.
Mă încântă să observ că operatorii din dermopigmentare sunt preocupați de un minim de educație a clientului, condus implicit către un rezultat final cât mai natural indiferent de tehnica aleasă. Un aspect important este că, procedurile de pigmentare actuale, nu mai vin la pachet cu un rezultat în timp mai mare de 1-2 ani, dar acest lucru a ajuns să fie privit ca pe un plus deoarece clientele își pot schimba stilul ales în fiecare an cu ușurință. În ultimii doi ani piața din România s-a dezvoltat enorm în acest domeniu prin intermediul școlilor de specialitate acreditate, masterclass-urilor sau congreselor de profil, iar pe aceste căi, tehnicienii primesc informații actuale și reușesc să livreze un serviciu pe măsura cerințelor.
Articolul scris de către Mihaela Anghel, Tehnician Micropigmentare – machiaj semipermanent și Trainer Start Academy