Blog

Pielea la microscop

Pielea este considerata a fi cel mai mare organ al corpului uman. De asemenea, este un organ multifunctional, iar grosimea acestuia variaza
in functie de zona, de sex, de varsta, si evident, in functie de persoana.

In cadrul cursului acreditat de cosmetica de la Start Academy precum si in prezentarea teoretica a celorlalte cursuri vei intampina aceasta notiune de anatomie a pielii. De ce? Tot ceea ce alegem sa invatam, sa profesam, chiar daca este un curs acreditat de dermopigmentare, un curs acreditat de epilare definitiva, un curs de remodelare corporala sau chiar un curs de plasma pen, au ca subiect principal pielea!

Pielea are diferite culori care variaza in functie de rasa, cat si de zona corpului, culoarea fiind rezultatul a trei factori: pigmenti, tip de piele si vase sanguine.

Fragila si rezistenta, sensibila si elastica, pielea este formata din 3 straturi cu functii diferite, de la exterior la interior: EPIDERM, DERM SI HIPODERM.

EPIDERMUL

Epidermul este stratul cel mai extern al pielii care se reinnoieste continuu, format din 5 straturi celulare suprapuse care, dinspre profunzime catre suprafata se succed astfel: GERMINATIV SAU BAZAL, SPINOS, GRANULAR, LUCID SI CORNOS.

Important de retinut:

  • Epidermul nu poseda o circulatie sanguina proprie.
  • Epidermul este prima bariera impotriva daunelor mecanice, deshidratare etc.
  • Stratul cornos asigura protectia organului este impermeabil la apa si are o capacitate mare de regenerare.

In epiderm se disting 4 tipuri de celule:

  • CHERATINOCITELE– care realizeaza o bariera protectoare de cheratina in stratul cornos. Reimprospatarea permanenta a celulor superficiale explica fenomenul cicatrizarii spontane.
  • MELANOCITELE– dupa cheratinocite, sunt celulele cel mai bine reprezentate. Sunt celule pigmentare de origine nervoasa, apte sa produca MELANINA, un pigment care caracterizeaza coloritul si structura pielii unei persoane. Importanta melaninei consta in faptul ca protejeaza straturile profunde ale pielii de actiunea agresiva a radiatiilor ultraviolete.
  • Celulele lui LANGERHANS– responsabile de apararea organismului, fiind produse in maduva osoasa si determina reactia anticorpilor.
  • Celulele lui MERKEL– se gasesc doar in pielea fara par, sunt de origine nervoasa si sunt legate de sensibilitatea tactila.

In plus, anexele cutanate, altele decat parul, unghiile etc, sunt reprezentate de GLANDELE SUDORIPARE si SEBACEE. Glandele sudoripare produc transpiratia, iar cele sebacee produc sebumul a carui functie este de protectie a pielii in fata agentilor agresivi si microbieni.

DERMUL

Este stratul intermediar al pielii, bogat in vase de sange cu rol de sprijin, nutritie, este compus din FIBRE DE COLAGEN si FIBRE DE ELASTINA, avand o structura solida si elastica. Fibrele de colagen confera rezistenta si fermitate pielii, in timp ce fibrele de elastina dau rezistenta la tractiune si deformare.

Activitatile dermului:

  • transporta substantele patrunse prin piele in fluxul sanguin.
  • apara organismul de agresiuni externe cum ar fi stresul si reactiile alergice.

COLAGENUL : Componenta majoritara a texturii fibroase a tesutului conjunctiv dermic, o constiutie colagenul. Fibrele de colagen sunt dispuse in manunchiuri, alcatuind o impletitura care formeaza o retea tridimensionala, compacta si cu o remarcabila coerenta.

ELASTINA : Elastina, spre deosebire de colagen, are proprietati elastice remarcabile. Fibrele de elastina sunt mult mai putine si mai subtiri decat colagenul, nu sunt organizate in manunchiuri, se ramifica si se unesc formand o retea: se intrepatrund cu fibrele de colagen conferind elasticitate intregii structuri.

SUBTANTA FUNDAMENTALA : Substanta amorfa, sub forma unui gel care patrunde in tot dermul, este substanta fundamentala. Poarta acest nume, deoarece este sediul unei serii de procese fiziologice de o importanta vitala! Principalii constituenti sunt urmatorii:

  • Acidul hialuroic este principalul constituent al substantei fundamentale si are capacitatea de a lega cantitati mari de apa si de a influenta in mod decisiv stabilitatea acesteia.
  • Macrofagele, sunt celule mobile care joaca un rol fundamental in procesele de aparare, blocand bacteriile si subtantele straine patrunse prin piele, indepartand celulele moarte si fragmentele de fibre derivate din procesele de reparare si reinnoire a tesuturilor.

HIPODERMUL

Hipodermul este cel mai profund strat al pielii. Tesutul adipos al acestui strat de piele este constituit din adipocite, celule speciale al caror volum este ocupat aproape in totalitate de trigliceride.

Caracteristici importante:

  • Structura spongioasa asigura amortizarea traumelor externe.
  • Hipodermul este bogat in substante liposolubile (vitamina A, lipide).
  • Contribuie la modelarea formei corpului.
  • Hipodermul indeplineste o serie de functii de baza: rezerva nutritiva pentru organism, izolare termica etc.

HIPODERMUL SUBCUTANAT

Tesutul subcutanat indeplineste diverse functii:

  • Rezerva de energie la care recurge organismul in conditii de urgenta.
  • Apara de frig tesuturile, cu ajutorul unei productii mici, dar constante de caldura.
  • Ofera o protectie mecanica eficienta tesuturilor si organelor subiacente.
  • Plasticitatea tesutului adipos subcutanat responsabil de estetica corpului uman.

Cursul acreditat de dermopigmentare, cursul acreditat de cosmetica, cursul acreditat de epilare definitiva, cursul de plasma pen sau de remodelare corporala pun la dispozitia noastra acest capitol foarte important datorita intersectarii muncii noastre cu el. Imaginea noastra pe care o afisam in totalitatea in viata de zi cu zi este insasi pielea, pe care incercam cu tratamente clasice sau moderna sa o pastram in cea mai buna forma a ei.

Te asteptam cu drag la Start Academy!

Sunati ACUM!